zondag 28 november 2021

HEIM TIL GENT

                                       IJSLANDREIS 2021

23-09-2021 > 01-11-2021



IJSLANDEXPEDITIE #13 IN 2021

Kilometer auto start:
005123
Kilometer totaal:
6.780 km
Km-teller auto aankomst:
011903
                                  
Aantal geregistreerde stappen:
573.236 (421,4 km op 100:00)





Ik ben terug aangeland in Gent en de IJslandexpeditie #13 zit er weer volledig op. Het is weer een beetje wennen aan de drukte in mijn stad en dit dichtbevolkte landje, na bijna zes weken rondzwerven doorheen het hoge noorden. 

En zwerven heb ik meer dan gedaan: naast de bijna 7.000 kilometer (juist geteld 6.780 kilometer of gemiddeld ongeveer 170 kilometer per dag) die ik met de auto aflegde, heb ik in de afgelopen veertig dagen ook een goede 400 kilometer te voet afgelegd, wat neerkomt op gemiddeld iets meer dan een 10 kilometer per dag of dagelijks 14.300 stappen. 

Niettemin ben ik blij om weer eens in mijn eigen stad te zijn, maar ik weet dat het niet lang zal duren of de noordelijke horizonten zullen weer snel wenken om te worden verkend.

In afwachting en dankbaar voor de voorbije avonturen zeg ik jullie:


Sjáumst á næsta ári - Tot volgend jaar

Sven





zaterdag 27 november 2021

DAG 40: EEN LAATSTE BEZOEK AAN MÜNSTER EN DAN HUISWAARTS

                                      IJSLANDREIS 2021

23-09-2021 > 01-11-2021



Dag 40: maandag 1 november 2021

Traject:
Husum (D) > Gent (B)
Via: Husum-Heide-Itzehoe-Hamburg-Bremen-OsnabrückMünster (wandeling)-Gelsenkirchen-Venlo (NL)-Eindhoven-Antwerpen (B)

Kilometer auto:
787 km
Kilometer totaal:
6.780 km
Km-teller auto:
011903
                                  
Aantal geregistreerde stappen vandaag:
5.791 (4,3 km op 01:00) - totaal: 573.236 (421,4 km op 100:00)
Weer:
Zonnig weer in Duitsland, in Nederland en België steeds meer intense buien: 13 graden





De laatste dag van mijn lange, noordelijke reis is alweer aangebroken. Het gaat snel, zo veertig dagen weg van huis zijn, maar zeker de tweede helft gaat nog sneller. 

Het is 1 november; in dit deel van Duitsland wordt deze katholieke feestdag nauwelijks of niet gevierd. Het is een normale werkdag en in deze vroege ochtenduren van de nieuwe werkweek baan ik me een weg door wat ochtendlijke files, die in Husum nu ook weer niet dramatisch lang zijn.

Anders is het rond het drukke Hamburg, waar op de autosnelweg A7 door werkzaamheden de laatste jaren één grote verkeersknoop is ontstaan, die steevast tot grote files leidt. Vandaag valt het nogal mee en na een halfuurtje kan ik de A1 in westelijke richting oprijden. 

Het gesloten wolkendek breekt meer en meer open en rond Bremen komen de eerste zonnestralen tevoorschijn. Ik besluit nog eens halt te houden in een Duitse stad bij wijze van afsluiting, maar twijfel tussen Köln en Münster. Omdat de laatstgenoemde stad meer op de weg ligt en ik die nog niet heb gezien, wordt het dus Münster. 

Deze stad in het noordelijk deel van Nordrhein-Westfalen telt een goede 300.000 inwoners en is bekend om de vrede van Münster, een verdrag dat op 15 mei 1648 in Münster gesloten werd tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waarmee aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de opstandelingen in de Republiek een einde kwam en de Republiek als soevereine staat erkend werd.

Tot zover de geschiedenisles. Ondertussen is de zon volop van de partij en ik parkeer de auto aan de rand van het stadscentrum. In de stad zijn alle winkels dicht, want hier in dit deel van Duitsland is 1 november dan wel weer een feestdag. 

De stad Münster telt in haar redelijk compacte centrum heel wat kerken: de Sankt-Lambertikirche, de Liebfrauen-Überwasserkirche en aan de centrale Domplatz gelegen Sankt-Paulusdom. De naam Münster is trouwens afgeleid van het Latijnse 'monasterium' (klooster). Toch herbergt de stad ook heel wat hedendaagse architectuur. Münster werd immers zoals zoveel Duitse steden tijdens de tweede wereldoorlog gebombardeerd en zodoende is ook hier veel naoorlogse architectuur te bewonderen.

In de namiddag rijd ik de laatste driehonderd kilometer van mijn reis, dwars doorheen het Ruhrgebied. Hoe verder ik Nederland en België nader, hoe dreigender de opkomende wolken worden en éénmaal de Belgische grens over word ik bij wijze van verwelkoming getrakteerd op een paar striemende regenbuien. In de vooravond kom ik aan in Gent. De veertig dagen zitten er helemaal op. Dat wordt weer eventjes wennen! 

Sjáumst!




Moderne architectuur in het centrum van Münster (Münster, Münsterland, Nordrhein-Westfalen, Duitsland)


 

De Sankt-Lambertikerk, het belangrijkste sacrale gebouw van de Westfaalse laatgotiek. In 1941 hield de toenmalige bisschop Clemens von Galen preken tegen het toen heersende naziregime (Münster, Münsterland, Nordrhein-Westfalen, Duitsland)




De toren van de Sankt-Lambertikerk met daarvoor naoorlogse architectuur, zoals bij veel Duitse steden, die tijdens de tweede wereldoorlog werden verwoest, het geval is (Münster, Münsterland, Nordrhein-Westfalen, Duitsland)


   

 
De Liebfrauen-Überwasserkerk is een voorbeeld van gotiek  (Münster, Münsterland, Nordrhein-Westfalen, Duitsland)



Bronzen maquette van het verwoeste centrum van Münster na de tweede wereldoorlog (Münster, Münsterland, Nordrhein-Westfalen, Duitsland)




Het moderne gebouw van het LWL-Museum für Kunst und Kultur  (Münster, Münsterland, Nordrhein-Westfalen, Duitsland)



Het centrum van Münster herbergt heel veel zorgvuldig gerestaureerde gebouwen (Münster, Münsterland, Nordrhein-Westfalen, Duitsland)



Historische gevels weerspiegeld in hedendaagse glazen gevels (Münster, Münsterland, Nordrhein-Westfalen, Duitsland)


donderdag 25 november 2021

DAG 39: VERDER NAAR DE DEENS-DUITSE GRENS

                                     IJSLANDREIS 2021

23-09-2021 > 01-11-2021



Dag 39: zondag 31 oktober 2021

Traject:
Ringkøbing > Husum (D)
Via: Hvide Sande-Blåvand-Tønder

Kilometer auto:
299 km
Kilometer totaal:
5.993 km
Km-teller auto:
011116
                                  
Aantal geregistreerde stappen vandaag:
19.378 (14,2 km op 03:23) - totaal: 567.445 (417,1 km op 99:00)
Weer:
Wisselend bewolkt met af en toe wat zon, in de avond meer wolken maar nog steeds droog: 13 graden





De dag kondigt zich veelbelovend aan in Ringkøbing. De regenwolken van vannacht hebben plaats gemaakt voor een open hemel, met weliswaar nog spectaculaire wolkenformaties, maar de opkomende zon boven de Ringkøbing Fjord geeft goede moed voor het verdere verloop van mijn voorlaatste dag.

Ik maak nog een wandeling door het ochtendlijke centrum van Ringkøbing, dat er vermoedelijk deze zondagmorgen nog iets meer verlaten bijligt dan op andere zondagen, temeer omdat vannacht het winteruur is ingegaan en de klok een uurtje achteruit werd gezet.

Ik rijd verder naar het westen en rijd op een smalle landstrook tussen de Ringkøbing Fjord en de Noordzee naar het zuiden. Iets ten noorden van Hvide Sande, een haven dat de verbinding vormt tussen de fjord en de zee, stop ik bij de Lyngvig Fyr, een 38 meter hoge vuurtoren, die op een 17 meter hoog duin staat. Het is er -op een aantal wandelaars na- heel verlaten, maar de zon breekt helemaal door en het is er mooi wandelen in het in de buurt gelegen duinengebied. 

Verder zuidelijk kom ik aan in Blåvandshuk, het meest westelijke puntje van Denemarken, waar uitgestrekte stranden liggen. Er liggen ook veel verlaten bunkers die deel uitmaakten van de Atlantikwall uit de tweede wereldoorlog. Ik maak een lange strandwandeling en ben duidelijk niet alleen op dit idee gekomen. Vele Deense en Duitse wandelaars doen hetzelfde, maar het strand is ruim genoeg om niet in hordes te moeten lopen.

In de buurt van Ribe, één van de oudste stadjes in Denemarken, breng ik nog een bezoekje aan het heel interessante Vadehavscentret, een bezoekerscentrum gewijd aan het natuurlijke leven in de Waddenzee, een getijdengebied dat zich uitstrekt van Texel in Nederland, over Duitsland naar Fanø en Blåvandshuk in Denemarken. De gehele Waddenzee werd in 2014 erkend als UNESCO-werelderfgoed.

Kort voordat het donker wordt, steek ik de Deens-Duitse grens over. Ik laat het noorden achter mij en bevind mij opnieuw in onze contreien, waartoe de laaggelegen gebieden van Duitsland, Nederland en België behoren. Ik rijd nog een vijftig kilometer verder en houd halt in Husum, een charmant havenstadje aan de rand van het Wattenmeer, de Duitse Waddenzee. Hier breng ik mijn laatste nacht van deze 13-de IJslandreis door.  

Sjáumst á morgun!




Opkomende zon met enorme wolkenformaties boven de Ringkøbing Fjord (Ringkøbing, Midden-Jylland, Centraal Denemarken)


 

De vuurtoren van Lyngvig, één van de jongste vuurtorens die aan de westkust in Denemarken werd gebouwd, meer bepaald in 1906 (Hvide Sande, Midden-Jylland, Centraal Denemarken)




Het strand van Blåvand, op het meest westelijke puntje van Denemarken (Blåvandshuk, Blåvand, Zuid-Jylland, Zuid-Denemarken)


   

 
De 55 meter hoge vuurtoren van Blåvand is tegelijkertijd het meest westelijke gebouw van Denemarken (Blåvandshuk, Blåvand, Zuid-Jylland, Zuid-Denemarken)



Verder op weg naar het zuiden van Denemarken, in de buurt van de havenstad Esbjerg (Esbjerg, Zuid-Jylland, Zuid-Denemarken)




Interieur van het interessante Vadehavscentret, een bezoekerscentrum gewijd aan het natuurlijke leven in de Waddenzee, die hier in Denemarken haar meest noordelijke punt bereikt (Vadehavscentret, Ribe, Zuid-Jylland, Zuid-Denemarken)



Het pittoreske plaatsje Tønder, aan de grens met Duitsland (Tønder, Zuid-Jylland, Zuid-Denemarken)



Vrij vertaald uit het Deens: 'Ik ben uniek, maar normaal? Dat klopt gewoon niet!' (Tønder, Zuid-Jylland, Zuid-Denemarken)