zondag 9 oktober 2016

DAG 40: TERUG OP HET EUROPESE VASTELAND





IJSLANDREIS 2016
30-08-2016  > 24-09-2016
25-09-2016  > 10-10-2016







Dag 40: zaterdag 8 oktober 2016

Traject:
North Atlantic (Norröna) > Skagen (DK)
Via:
Hjörring-Rubjerg Knude-Grenen
Kilometer auto:
135 km
Kilometer totaal:
7.371 km
Km-teller auto:
038.857
Weer:
Regelmatig een bui en vrij winderig. In de namiddag iets droger en zonniger maar tegen de avond opnieuw zwaarbewolkt maar droog, 8 graden.

Komt helemaal uit het niets uit de zee zwemmen en op het strand gekropen. Bijna zou hij je een pootje willen geven. De Deense zeehonden zijn duidelijk heel wat minder mensenschuw dan hun IJslandse soortgenoten (Grenen, Noord-Jutland, Denemarken)


HIGHLIGHTS OF THE DAY:

-de grote overtocht over de Atlantische Oceaan is geëindigd zoals hij begonnen is: gisterenavond kwam er vóór de Noorse kust ineens een sterke wind opzetten en vannacht was het weer van dat: hoge golven die de Norröna voorlangs belaagden en het hele schip weer alle richtingen deden uitgaan;
-ook vanmorgen bij het binnenvaren van de haven van Hirtshals staat er nog een sterke wind en vallen er regelmatig striemende regenbuien: wat een verschil met het mooie najaarsweer in IJsland en op de Faeröereilanden...;
-het duurt nog een tijdje (om juist te zijn meer dan ruim anderhalf uur) vooraleer ik van de Norröna kan wegrijden. Uiteindelijk ben ik rond het middaguur op vaste Deense bodem;
-ik ga eerst westwaarts om een bezoek te brengen aan de vuurtoren van Rubjerg Knude, die op Lonstrup Klint staat. De vuurtoren werd begin 1900 gebouwd maar is ondertussen al geruime tijd buiten gebruik. Door de sterke kusterosie en de wandelende duinen zal hij binnen afzienbare tijd in zee vallen; 
-in de namiddag ga ik naar de oostkust, naar Skagen, het meest noordelijk gelegen Deense plaatsje waar ik zal overnachten. 's Avonds breng ik nog een bezoek aan Grenen, het uiterste noordelijke punt van het Deense vasteland en van Skagens Odde, een landtong van zand die uiteindelijk in zee verdwijnt op de plaats waar de Noord- en de Oostzee elkaar ontmoeten;
-ontmoeting van handtamme zeehonden die vanuit het water het strand komen opgekropen en je bijna achtervolgen, smekend om... ja, om wat?
                                     
Groetjes van Sven.

Aankomst in de haven van Hirtshals. de zee is op de achtergrond nog steeds in woelige doen (Norröna, Hirtshals, Noord-Jutland, Denemarken)

Het kan hier regelmatig stevig waaien in het westelijk deel van de Deense kust. De bomen groeien onder deze omstandigheden in de meest bizarre vormen (Rubjerg Knude, Noord-Jutland, Denemarken)

De vuurtoren van Rubjerg Knude, belaagd door wandelende duinen en gedoemd om binnen afzienbare tijd in zee te vallen door de gestadige erosie van de kust (Rubjerg Knude, Noord-Jutland, Denemarken)

Spel met spiegels bovenin de vuurtoren van Rubjerg Knude (Rubjerg Knude, Noord-Jutland, Denemarken)


De sterk eroderende kust waarop de vuurtoren van Rubjerg Knude is gebouwd. Let op de bakstenen op de voorgrond. Zij zijn stille getuigen van enkele gebouwen die reeds in zee zijn gestort (Rubjerg Knude, Noord-Jutland, Denemarken)

Grenen, het uiterste puntje van Denemarken, waar de Noord- en de Oostzee elkaar ontmoeten (Grenen, Noord-Jutland, Denemarken)


Links van mij het Skagerrak (deel van de Noordzee) en rechts van mij het Kattegat (deel van de Oostzee) (Grenen, Noord-Jutland, Denemarken)

De zonsondergang wordt in de kiem gesmoord door de zware wolken die boven Grenen hangen, maar het heeft toch ook iets (Grenen, Noord-Jutland, Denemarken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten