zondag 15 oktober 2017

DAG 35: DE WINTER IS IN AANTOCHT!






IJSLANDREIS 2017
10-09-2017  > 19-09-2017
20-09-2017  > 28-09-2017
29-09-2017  > 08-10-2017
09-10-2017  > 23-10-2017







Dag 35: zaterdag 14 oktober 2017

Traject:
Reykjahlid (Mývatn) > Eidar
Via:
Egilsstadir
Kilometer auto:
385 km
Kilometer totaal:
6.533 km
Km-teller auto:
Kilometer
fiets (totaal):
058.938

0,00 km (158,26 km)
Weer:
Na de eerste echte nachtvorst koud en winderig maar droog en af en toe zon, 1 tot maximum 3 graden



Waar ringweg 1 doorheen hogere gebieden loopt, wordt de winter nu wel heel erg tastbaar. Het is voorzichtig rijden op het deels besneeuwde wegdek (Ringweg nr. 1 tussen Mývatn en Egilsstadir, Nordurland, Noord-IJsland)


HIGHLIGHTS OF THE DAY:

-na een eerste 'frisse neus' buiten te halen, valt het op: het is koud geworden deze nacht. Hier en daar ligt op de weg wat sneeuw, dus vannacht moet er toch wel een winterse bui gevallen zijn, ondanks het feit dat er gisterenavond een sterrenhemel met wat flauw noorderlicht te zien was. Nu is het wat bewolkt en er staat een koude wind, maar hier en daar zitten wat blauwe gaten in het wolkendek;
-vanmorgen staat een lange wandeling in de buurt van het Mývatnmeer op het programma, onder andere naar Grjótagjá, een grot onder de lavaformaties, waar je tot midden de jaren '70 een warm bad kon nemen. Het water had toen een behaaglijk warme temperatuur tussen 35 en 40 graden. Tussen 1975 en 1984 zorgde vulkanische activiteit in het nabijgelegen Kraflagebied er evenwel voor dat het water sterk opwarmde tot wel 60 graden, ongeschikt  dus om in te baden. Tegenwoordig is de watertemperatuur weer gezakt tot 42 graden, maar het is nog steeds uitdrukkelijk verboden om een warm bad te nemen. Sommige bezoekers trekken evenwel hun stoute schoenen uit en wagen zich aan een simpel pootje baden;
-in de namiddag ga ik naar het hete bronnengebied van Hverir (betekent ook in het IJslands 'hete bronnen') en ik beklim er de Námafjall, een bijna 500 meter hoge berg in de omgeving waar je een prachtig uitzicht hebt op de gehele omgeving en bij helder weer wel tot meer dan 100 kilometer ver kunt kijken. In het westen zie je het Mývatnmeer in zijn geheel liggen, omringd door besneeuwde bergtoppen en vulkanische kraters. In het oosten heb je een overzicht over de Ódádahraun (of vrij vertaald: de 'Misdadigersvlakte', omdat destijds veroordeelde misdadigers naar hier werden verbannen en hun overlevingskansen miniem waren), met zijn ruim 4.000 vierkante kilometer het grootste IJslandse lavaveld;
-mijn tocht gaat via de ringweg verder naar het oosten. Het klaart steeds meer en meer op, maar de ringweg gaat ook doorheen hoger gelegen vlaktes waar het deze nacht toch wel flink heeft gesneeuwd. Op bepaalde gedeelten ligt het wegdek nog gedeeltelijk onder een sneeuwtapijt, wat noopt tot extra voorzichtig rijden. Nog juist vóór het donker wordt kom ik aan in Eidar, even ten noorden van Egilsstadir, waar ik door de vriendelijke dame van het guesthouse in plaats van een éénpersoonskamer een gehele cottage voor mij alleen krijg toegewezen.

Groetjes van Sven

Opengebarsten lavaformaties in de buurt van het Mývatn, met een winters tintje (Mývatn, Nordurland, Noord-IJsland)

Eenzame lork in herfstkleuren (Mývatn, Nordurland, Noord-IJsland)


De grot van Grjótagjá herbergt warm water en was vroeger een populaire plek om te baden. Geologische activiteit tussen 1975 en 1984 in het nabijgelegen Kraflagebied maakte het water er evenwel te warm, waardoor de watertemperatuur tot ongeveer 60 °C steeg, te warm dus om nog te baden. De laatste jaren is de temperatuur evenwel weer tot 46 °C gedaald, maar baden mag nog steeds niet (Mývatn, Nordurland, Noord-IJsland)


Poseren op de top van de 482 meter hoge Námafjall (Hverir, Namaskard, Nordurland, Noord-IJsland)

Het hete bronnengebied Hverir vanop de Námafjall gezien (Hverir, Namaskard, Nordurland, Noord-IJsland)


Avondlijke stemming in de bergen van de Biskupsháls (ringweg 1 tussen Mývatn en Egilsstadir, Biskupsháls, Nordausturland, Noord-Oost-IJsland)


Ondanks temperaturen die nauwelijks boven het vriespunt uitkomen geniet ik toch van een deugddoende avondzon (ringweg 1 tussen Mývatn en Egilsstadir, Biskupsháls, Nordausturland, Noord-Oost-IJsland)

De Herdubreid (vertaald: de 'breed geschouderde') is een 1.682 meter hoge tafelberg in het IJslandse binnenland. De berg wordt terecht aanzien als de koning van de IJslandse bergen. Dikwijls hult hij zich zoals nu in een dik pak wolken (ringweg 1 tussen Mývatn en Egilsstadir, Biskupsháls, Nordausturland, Noord-Oost-IJsland)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten