vrijdag 17 mei 2019

DAG 4: THUISKOMEN IN HET NOORDEN

IJSLAND-REIS 2019
12-05-2019 > 29-05-2019
30-05-2019 > 14-06-2019
15-06-2019 > 30-06-2019









Dag 4: woensdag 15 mei 2019

Traject:
Husum-Simonsberg (D) -> Esbjerg (DK)
Via:
Husum-Niebull-Tønder (DK)-Ribe
Kilometer auto:
163 km
Kilometer totaal:
1.030 km
Km-teller auto:
Kilometer
fiets (totaal):
089518

17,00 km (119,00 km)
Weer:
Zeer zonnig met af en toe wat wolkenvelden en beduidend warmer, 19 graden



Hoe mooi Nederland en Duitsland ook zijn, bij het overschrijden van de Deense grens gaat het bloed in mijn Vikinghart altijd een beetje sneller stromen en voelt het aan als thuiskomen. Het is iets wat je moeilijk kan omschrijven, maar vele Noordreizigers weten wat ik bedoel. Ongetwijfeld bestaat eenzelfde fenomeen bij reizigers naar de zuidelijke streken (grens Duitsland-Denemarken, Südurlügum/Tønder, Schleswig-Holstein, Noord-Duitsland/Sydjylland-Zuid-Denemarken)


Aardappelteelt op de ingepolderde akkers in de buurt van de camping van Simonsberg bij Husum. Zoals overal zijn de windmolens nadrukkelijk in het landschap aanwezig (Simonsberg bij Husum, Nordfriesland, Schleswig-Holstein, Noord-Duitsland)


Het pittoreske haventje van Husum is onderhevig aan de getijden (Husum, Nordfriesland, Schleswig-Holstein, Noord-Duitsland)


Ophaalbrug bij de haventoegang in Husum (Husum, Nordfriesland, Schleswig-Holstein, Noord-Duitsland)   


Pal op de grens tussen Duitsland en Denemarken staan nog meer windmolens. Beide landen wedijveren om ter meest groene stroom op te wekken, maar de Denen zullen dit waarschijnlijk wel winnen, want ze hebben enorme uitgestrekte windmolenparken op zee gebouwd (grens Duitsland-Denemarken, Südurlügum/Tønder, Schleswig-Holstein, Noord-Duitsland/Sydjylland-Zuid-Denemarken)


De reis ging tot nu toe min of meer evenwijdig met de Waddenkust. We zijn begonnen in Nederland, waar Texel het meest zuidelijke punt van de Waddenzee kenmerkt. In Esbjerg naderen we het meest noordelijk gelegen punt van dit reusachtige grensoverschrijdende natuurgebied, dat in 2009 door UNESCO als Werelderfgoed werd erkend (Esbjerg, Sydjylland, Zuid-Denemarken)


Een 'Man aan de Zee', deel uitmakend van een beeldengroep van vier zittende witte mannen uit beton die uitkijken over het water van de Waddenzee. Het werk van de Deense kunstenaar Svend Wiig Hansen is geïnspireerd op de Moai van het Paaseiland. Oorspronkelijk was het in 1954 de bedoeling om de beelden aan de andere kant van het land, bij Grenen op het meest noordoostelijke punt van het land te plaatsen, maar deze plannen werden nooit uitgevoerd (Esbjerg, Sydjylland, Zuid-Denemarken)


En na een dagje auto doet een verkwikkend fietstochtje naar het centrum van Esbjerg wonderen. Als het op fietsinfrastructuur aankomt is Gent op de goede weg, maar we staan jammer genoeg nog niet zover als hier in Denemarken (Esbjerg, Sydjylland, Zuid-Denemarken)



Prachtige zonsondergang boven de Deense Waddenzee  (Esbjerg, Sydjylland, Zuid-Denemarken)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten