IJSLANDREIS 2020
24-09-2020 > 31-10-2020
Dag 34: dinsdag 27 oktober 2020
Traject:
Reyðarfjörður > Reyðarfjörður
Via: Holmanes
Kilometer auto:
20 km
Kilometer totaal:
4.585 km
Km-teller auto:
112192
Aantal geregistreerde stappen vandaag:
17.129 (12,6 km op 02:59) - totaal: 491.128 (361,2 km op 85:41)
Weer:
Zwaar bewolkt met af en toe wat regen of smeltende sneeuw, windstil: 2 graden
Rond acht uur vanmorgen breekt de nieuwe dag aan. In vergelijking met mijn aankomst eind september hebben we hier nu eind oktober in IJsland al ruim drie uur daglicht verloren. Het gaat steeds sneller: in goed anderhalve maand is de duisternis heer en meester in het land. De dageraad begint dan pas ergens tussen pakweg 10 en 11 uur 's morgens en tussen 15 en 16 uur moet het licht alweer wijken voor de lange nacht. In sommige dalen, die oost-west zijn georiënteerd, weten de zonnestralen tussen midden november en eind januari zelfs niet meer door te dringen. Hier heb je dan enkel onrechtstreeks zonlicht, als de zon schijnt tenminste.
Vannacht heeft het wat geregend. In de bergen was het koud genoeg en is de neerslag onder de vorm van sneeuw gevallen. Zelfs op het dak van mijn auto ligt een dun laagje smeltende sneeuw. De winter komt langzaam maar zeker dichter.
Het is mijn voorlaatste dag op IJsland en ik maak na mijn heerlijk ontbijt bij Marleen en Jón een wandeling doorheen het centrum van Reyðarfjörður. Het is windstil en het stadje lijkt uitgestorven. Ook in het haventje is alles rustig.
Na de middag neem ik de auto in de richting van Eskifjörður en houd halverwege halt aan het schiereiland van Hólmanes. Dit gebied werd in 1973 beschermd en huisvest een groot aantal dieren- en plantensoorten en een aantal geologisch interessante plekken. Het schiereiland wordt gedomineerd door de 985 meter hoge Hólmatindur, die de Reyðarfjord en de Eskifjord van elkaar scheidt. Het schiereiland zelf is rotsachtig en het hoogste punt wordt gevormd door de 114 meter hoge Ytri Hólmaborg. de rest van het gebied is iets vlakker en kleine baaien wisselen elkaar af met hogere kliffen.
Aan de zuidzijde bevinden zich in de Reyðarfjord een aantal piepkleine eilandjes, de Hólmarnir. Ze worden in het Engels ook wel 'sheepbacks' (schapenruggen) genoemd, terwijl de IJslanders het hebben over 'whalebacks (walvisruggen). In het Frans heeft men het over 'des roches moutonnées'. Deze specifieke vormen ontstonden tijdens de laatste ijstijd, toen de schuivende gletsjer de onderliggende ondergrond sleep en polijstte.
Ik wandel verder via kleine strandjes en inhammetjes naar de noordzijde van het gebied. Hier vind je op het strand platte steentjes die in een specifieke vorm door het water op het strand werden afgezet. Het gaat om uitgespoeld ryoliet, een vulkanisch stollingsgesteente, dat uit de nabijgelegen kliffen werd uitgespoeld.
Rond vijf uur valt de duisternis in en keer ik terug naar de behaaglijke warmte van het Kaffihús, waar Marleen en Jón me opwachten. Deze laatste avond in IJsland vieren we met een lekker diner in het plaatselijke restaurant Tærgesen in het centrum van Reyðarfjörður. Gerðu svo vel! ofwel... Smakelijk!
Sjáumst á morgun!
Uit de laaghangende wolken doemen de bergen rond de Reyðarfjörd op: op de flanken is de eerste winterse neerslag zichtbaar (Reyðarfjörður, Austfirðir, Austurland, Oost-IJsland)
Bij de monding van de Búdará in de Reyðarfjord (Reyðarfjörður, Austfirðir, Austurland, Oost-IJsland)
Het is windstil: in de haven van Reyðarfjörður is alles heel rustig. Het gladde wateroppervlak weerspiegelt de aangemeerde schepen (Reyðarfjörður, Austfirðir, Austurland, Oost-IJsland)
In de één van de hoofdstraten in het centrum van Reyðarfjörður blijft de eerste sneeuw op het trottoir liggen (Búðargata, Reyðarfjörður, Austfirðir, Austurland, Oost-IJsland)
Zicht op de Reyðarfjord vanaf het schiereiland Hólmanes. De kleine eilandjes op de voorgrond, de Hólmarnir, zijn gevormd door de gletsjer die hier tijdens de laatste ijstijd lag. Het gaat om zogenaamde 'sheepbacks' (uit het Engels vertaald als 'schapenruggen'). In het IJslands heeft men het over 'whalebacks', 'walvisruggen', naar de gelijkenis van een boven het wateroppervlak stekende walvisrug ( (Hólmanes, tussen Reyðarfjörður en Eskifjörður, Austfirðir, Austurland, Oost-IJsland)
Uitgespoeld ryoliet, een vulkanisch stollingsgesteente, op het strand van het schiereiland Skeleyri. De stroming heeft deze steentjes op een heel specifieke manier op het strand gedeponeerd (Skeleyri, Hólmanes, tussen Reyðarfjör$ur en Eskifjörður, Austfirðir, Austurland, Oost-IJsland)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten