donderdag 6 oktober 2022

DAG 10: TUSSEN MÝVATN EN AKUREYRI

           IJSLANDREIS 2022

22-09-2022 > 31-10-2022



Dag 10: zaterdag 1 oktober 2022

Traject:
Reykjahlið (Mývatn) -> Akureyri
Via: Krafla-Hverir-Dimmuborgir-Fuglasafn Mývatn-Goðafoss

Kilometer auto:
168 km
Kilometer totaal:
2.230 km
Km-teller auto:
030790

Aantal geregistreerde stappen vandaag:
13.161 (7,2 km op 01:43) - totaal: 82.687 (49,5 km op 11:47)
Weer:
Af en toe wat regen en tussendoor iets drogere perioden, maar overwegend grijs: 5 tot 8 graden




De dag breekt aan onder alweer een grijs gesternte. Uit de lage wolken vallen af en toe wat regendruppels, maar grote plensbuien blijven voorlopig uit. We nemen wat meer tijd voor het ontbijt en plannen onze dagtrip voor vandaag.

We gaan eerst naar het Kraflagebied aan de noordzijde van het Mývatnmeer en rijden langsheen de geothermische krachtcentrale de bergen in. Heel wat pijpleidingen doorkruisen hier het berglandschap. Zij vervoeren het geothermische water over het land. Het is niet altijd even mooi in het ongerepte IJslandse landschap, maar dit is natuurlijk een andere discussie.

Boven de krachtcentrale ligt de Viti, een kleine krater waarvan de bodem is gevuld met diepblauw gekleurd water. Hierboven is het winderig en koud en we dalen weer snel af naar iets minder winderige oorden.

Onze volgende stop is Hverir, één van de meest bekende solfatarenvelden van IJsland. Hier borrelen modderpoelen en komt uit de fumarolen (kleine kratertjes) zwavelrijk gas. De geur is niet steeds aangenaam, dat is het minste wat je kunt zeggen.

Dan maar verder terug naar het Mývatnmeer, waar we eerst een bezoekje brengen aan Dimmuborgir, een gebied met de meest bizarre vulkanische rotsformaties en als het ware een stad vormen, waar je gemakkelijk kunt in verdwalen. Talloze bewegwijzerde paden lopen doorheen het gebied. Wij kozen voor de blauwe variant, één van de meest avontuurlijke die ook hogerop langsheen de formaties gaat.

In de namiddag brengen we nog een bezoekje aan het vogelmuseum aan de rand van het Mývatnmeer. We leren veel bij over het rijke vogelleven in dit unieke merengebied en ook alle vogels die voorkomen in IJsland komen hier aan  bod.

Onderweg naar Akureyri houden we nog halt aan de overbekende Goðafosswaterval. Aan de rand van de oevers zitten talloze enigszins tamme sneeuwhoenders, die zonder problemen op enkel meters van onze lens poseren. Een niet alledaags zicht.

Het is al bijna donker als we in Akureyri aankomen, met ruim 18.000 inwoners de tweede grootste stad van IJsland. Een leuk weerzien met een stad die me nauw aan het hart ligt. Je kan hier in de buurt veel wandelen en tegelijkertijd is het stadsleven (als je dit mag zeggen van een stad van deze grootte) nooit ver weg.

We trekken in de plaatselijke jeugdherberg in en gaan daarna eten in restaurant Bautinn, een must als je hier bent.

Sjáumst á morgun!




Pijplijnen met geothermisch warm water doorkruisen op vele plaatsen ook de IJslandse landschappen, zo ook hier aan de geothermische elektriciteitscentrale in Krafla (Krafla,  Skútustaðahreppur, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)




Het solfatarenveld van Hverir is één van de meest bekende in IJsland (Hverir, Skútustaðahreppur, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)




Terwijl wij slechts één kerstman kennen, telt IJsland maar liefst dertien (13!) kerstmannen (Jólasveinar). Naar sommigen zeggen ben ik de veertiende ;-) (Dimmuborgir, Mývatn, Skútustaðahreppur, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)


   


Dimmuborgir, vrij vertaald uit het IJslands betekent het iets als 'duistere burchten', is een gebied met tal van grillige rotsformaties die bij een vulkaanuitbarsting van 3.000 jaar geleden werden gevormd. De lava lag waarschijnlijk op een zachte onderlaag, die uiteindelijk wegspoelde. Daardoor stortte de lavalaag volledig in (Dimmuborgir, Mývatn, Skútustaðahreppur, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)



Het kerkje aan de Skútustaðagigar (pseudokraters) aan de zuidoever van het Mývatnmeer geldt als één van de mooiste in het noorden van IJsland (Skútustaðagigar, Mývatn, Skútustaðahreppur, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)




De Goðafoss (de 'Godenwaterval') is met haar hoogte van 12 meter zeker niet de grootste van IJsland. De waterval kwam aan haar naam doordat Þorgeir Þorkelsson, een wetspreker, rond het jaar 1000 als blijk van zijn bekering tot het christendom zijn heidense afgodsbeelden in de waterval gooide (Goðafoss, Þingeyjarsveit, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)




Langsheen de oevers van de Skjálfandafljót, de rivier waarin de Goðafoss zich naar beneden stort, zitten heel tamme sneeuwhoenders. Ze zijn heel benaderbaar en je kan er prachtige foto's maken. Ook nu zijn ze weer van de partij (Goðafoss, Þingeyjarsveit, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)



De rivier Skjálfandafljót met op de voorgrond tal van bijna handtamme sneeuwhoenders (Goðafoss, Þingeyjarsveit, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten