IJSLANDREIS 2022
22-09-2022 > 31-10-2022
Dag 27: dinsdag 18 oktober 2022
Traject:
Hvolsvöllur -> Rauðafell
Via: Landeyjahöfn-Seljalandsfoss-Landeyjahöfn-Heimaey (Vestmannaeyjar)-Storhöfði (Vestmannaeyjar)-Heimaey (Vestmannaeyjar)-Landeyjahöfn
Kilometer auto:
128 km
Kilometer totaal:
4.683 km
Km-teller auto:
033243
Aantal geregistreerde stappen vandaag:
11.608 (6,4 km op 01:31) - totaal: 324.045 (182,2 km op 43:25)
Weer:
Een mooie zonsopgang na een vrieskoude nacht, maar algauw overwegend bewolkt. Nauwelijks 50 kilometer oostelijker zagen we de hele dag de zon schijnen, maar op de Vestmannaeyjar bleef het de hele dag bewolkt. Gelukkig bleef het wel droog: 0 tot 7 graden
Het heeft alweer wat gevroren vannacht. Niet veel, maar toch voldoende om het ijs van de autoruiten te moeten krabben. In de verte lonkt een open hemel met zon, maar hier in Hvolsvöllur is het bewolkt.
Vandaag varen we eventjes heen en weer naar de Vestmannaeyjar, de Westmaneilanden. Meer bepaald naar Heimaey, het grootste eiland van de archipel vulkanische eilanden, die ongeveer een 10 à 20 kilometer onder de IJslanbdse zuidwestkust liggen. De eilanden ontstonden zo'n tienduizend jaar geleden, toen door onderzeese erupties de eerste delen boven water kwamen.
Er is een veerboot vanuit Landeyjahöfn. Deze neemt ons in ongeveer 30 à 40 minuten varen mee naar de haven van Heimaey, de hoofdstad van de eilanden. We nemen de auto ook mee, want als we alles te voet moeten afleggen is de ons toegemeten tijd van vier uren niet genoeg om het eiland te bezichtigen.
De zee is kalm tot grote geruststelling van Kurt. We zien duidelijk de ijskap van de Eyjafjallajökull in de zon liggen. Na een behouden vaart komen we iets na enen aan in Heimaey. Het is nog steeds bewolkt. De wolkenband blijft schier onbeweeglijk over de eilanden liggen, terwijl in het oosten de zon volop schijnt.
In de stad, die met 4.400 inwoners naar IJslandse maatstaven groot is te noemen, nemen we eerst een koffietje vooraleer we verder gaan. In 1973 werd hier het ganse eiland geëvacueerd, toen in januari van dat jaar in een nabijgelegen weide ineens de grond openbarstte en er een grote vulkaanuitbarsting begon, die zes maanden zou gaan duren en het eiland ingrijpend zou veranderen. Heel de bevolking werd met schepen van het eiland gehaald en het stadje raakte grotendeels bedolven onder een metershoge laag vulkaanas. Men dacht nooit nog terug te kunnen keren, maar uiteindelijk werd met man en macht gestreden tegen de natuurkrachten en werd de stad weer vanonder de vulkaanas gehaald. In 1974 keerden de eerste bewoners reeds terug naar hun geliefde plek. Het eiland werd een derde groter en dankzij het afkoelen van de hete lava (door het te bespuiten met zeewater) werd de haven zelfs beter beschermd tegen de dikwijls woeste zee. Er kwam ook een nieuwe vulkaankrater bij, de 200 meter hoge Eldfell, die nu naast de Helgafell (een andere vulkaankrater) het stadje domineert.
We rijden met de auto naar Stórhöfði, een schiereiland op de zuidpunt van het eiland. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht om de omliggende eilanden van de archipel, waarvan de meeste onbewoond zijn. Nog steeds lonkt in het oosten de zon, maar afgezien van een paar gaten in de bewolking blijft het grijs en windstil.
Rond 17 uur nemen we de ferry terug naar het vasteland. Eenmaal daar aangekomen is het nog een goed halfuurtje rijden naar onze volgende slaapplek, een mooi gerestaureerde boerderij aan de voet van de Eyjafjallajökull. Hopelijk heeft de vulkaan vannacht geen uitbarstingsplannen.
Sjáumst á morgun!
Deze Eyja-Fjalla-Jökull (Eiland-Bergen-Gletsjer) zorgde in 2010 voor een spectaculaire vulkaanuitbarsting en stuurde het vliegverkeer in geheel Europa in de war (Eyjafjallajökull, Rangárþing Eystra, Suðurland, Zuid-IJsland)
De iconische Seljalandsfoss, één van IJslands watervallen waar je achter door kunt lopen. Het is evenwel één van de drukst bezochte watervallen, wat leidt tot een wel zeer groot toeristengehalte (Seljalandsfoss, Rangárþing Eystra, Suðurland, Zuid-IJsland)
Verkleed als gele kanaries trotseren we de krachtige waterstralen van de Seljalandsfoss... (Seljalandsfoss, Rangárþing Eystra, Suðurland, Zuid-IJsland)
Bizar gevormde vulkanische rotsen aan de noordzijde van het eiland Heimaey, het grootste eiland van de Westmaneilanden... (Heimaey, Vestmannaeyjabær, Vestmannaeyjar, Suðurland, Zuid-IJsland)
Naar IJslandse normen en in verhouding tot het eiland is deze 4.400 inwoners tellende stad groot te noemen (Heimaey, Vestmannaeyjabær, Vestmannaeyjar, Suðurland, Zuid-IJsland)
Bochtige weg en steile hellingspercentages op Stórhöfði, het zuidelijke schiereiland van het eiland Heimaey (Stórhöfði, Heimaey, Vestmannaeyjabær, Vestmannaeyjar, Suðurland, Zuid-IJsland)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten