IJSLANDREIS 2022
22-09-2022 > 31-10-2022
Dag 22: donderdag 13 oktober 2022
Traject:
Borgarnes -> Stykkishólmur
Via: Akrar-Eldborg-Gerðuberg
Kilometer auto:
141 km
Kilometer totaal:
3.929 km
Km-teller auto:
032489
Aantal geregistreerde stappen vandaag:
17.996 (9,9 km op 02:21) - totaal: 237.126 (134,4 km op 32:01)
Weer:
Heel de dag uiterst zonnig weer: 4 graden
In Borgarnes is het zonnig na een nacht waar nog regelmatig buien vielen. De hemel is echter volledig opgeklaard en de laatste wolken trekken weg over de bergen. Tijd om te starten met een uitgebreide verkenning van het schiereiland van Snæfellsnes.
Een twintigtal kilometer voorbij Borgarnes kies ik een zijweg naar het gehuchtje Akrar, dat ongeveer een tien kilometer in de richting van de zuidkust ligt. De gravelweg leidt langs verschillende boerderijen en eindigt aan een landtong waarop een boerderij met een klein kerkje is gebouwd.
Ik keer terug naar de hoofdweg en vervolg mijn weg naar het westen. Aan de horizon doemt de Eldborg op, een explosiekrater zoals er een paar op IJsland zijn te vinden. De krater domineert het omliggende landschap. Ik maakte de wandeling ernaar toe reeds twee keer, maar telkens in minder fraai weer. Met de zonnige en windstille weerkaarten waag ik nu voor een derde keer mijn kans.
De wandeling naar de krater duurt ongeveer anderhalf uur. Het pad leidt doorheen dicht struikgewas, maar hoe dichter je de vulkaan nadert, hoe meer lavaformaties voorkomen. Vooral touwlava komt hier veelvuldig voor.
Aan de voet van de vulkaan gaat het pad de hoogte in, langsheen de flanken van de krater. Op het hoogste gedeelte is het wat klauteren, maar touwen geven wat houvast. Eenmaal je op de kraterrand staat, heb je een prachtig uitzicht op de omliggende landschappen en de besneeuwde bergtoppen.
Het is al redelijk laat als ik terug aan de auto ben. Ik stop evenwel nog eens bij Gerðuberg, een indrukwekkende muur van reusachtige basaltkliffen, die honderden meters doorheen het landschap loopt en er metershoog bovenuit torent. De ondergaande zon zet de kliffen in een prachtige oranje gloed.
Ik rijd hierna in het halfdonker dwars doorheen het gebergte naar het noorden en overnacht in Stykkishólmur, een pittoresk stadje aan de noordkust van het schiereiland. Na een korte avondwandeling in de haven kruip ik onder de wol, of liever onder het dekbed.
Sjáumst á morgun!
De Snæfellsnesvegur slingert zich doorheen de prachtige landschappen van het schiereiland. De bergen, die de ruggengraat van het schiereiland vormen, zijn reeds besneeuwd (Snæfellsnesvegur 54, Borgarbyggð, Snæfellsnes, Vesturland, West-IJsland)
Eldborg (letterlijk 'vuurburcht') is een explosiekrater, die enkele duizenden jaren geleden actief was en nog één keer tijdens de kolonisatieperiode van IJsland (Eldborg, Borgarbyggð, Snæfellsnes, Vesturland, West-IJsland)
Op weg naar de krater van de Eldborg (Eldborg, Borgarbyggð, Snæfellsnes, Vesturland, West-IJsland)
In de buurt van de vulkaankrater vind je onder meer touwlava. Deze ontstaat wanneer de bovenzijde van de lavastroom begint te stollen, terwijl de vloeibare lava onderaan nog verder stroomt. Er onstaan ribbels, die de vorm van touwen hebben, vandaar de naam (Eldborg, Borgarbyggð, Snæfellsnes, Vesturland, West-IJsland)
Bovenop de rand van de vulkaankrater (Eldborg, Borgarbyggð, Snæfellsnes, Vesturland, West-IJsland)
Schapen van de nabijgelegen boerderij grazen rustig in de avondzon (Eldborg, Borgarbyggð, Snæfellsnes, Vesturland, West-IJsland)
Eventjes deze basaltzuil proberen tegenhouden... (Gerðuberg, Eyja- og Miklaholtshreppur, Snæfellsnes, Vesturland, West-IJsland)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten