woensdag 12 oktober 2022

DAG 19: EEN RITJE ROND HVALFJÖRÐUR

                    IJSLANDREIS 2022

22-09-2022 > 31-10-2022



Dag 19: maandag 10 oktober 2022

Traject:
Reykjavík -> Reykjavík
Via: Hvalfjörður

Kilometer auto:
170 km
Kilometer totaal:
3.680 km
Km-teller auto:
032240

Aantal geregistreerde stappen vandaag:
16.623 (9,1 km op 02:11) - totaal: 200.456 (114,2 km op 27:13)
Weer:
's Morgens uiterst zonnig en wegvallende wind. In de namiddag opkomende bewolking maar voorlopig droog. 's Avond wat sneeuwvlokken maar overgaand in regen: 3 graden




Het gaat op en af met het weer in de buurt van Reykjavík. Na een winderige dag gisteren is het vandaag weer uitbundig, zonnig weer en is de stormachtige wind van gisteren volledig weggevallen. Het is echter koud en de hellingen van de Esja, de berg ten noorden van Reykjavík, die ik nu al enkele dagen wil beklimmen, zijn wit besneeuwd. Ik kijk naar een alternatief voor vandaag en besluit een ritje te maken rond de Hvalfjörður, de 'Walvisfjord'. Deze fjord ligt iets ten noorden van Reykjavík en dringt ongeveer 30 kilometer het land in. Vroeger, vóór het bouwen van de Hvalfjordtunnel onder de fjord, moest alle verkeer van en naar de hoofdstad langs weg 47, maar nu is het hier langs de oevers van deze fjord heerlijk stil.

Ik begin mijn tocht aan de zuidelijke oever van de Hvalfjörður en kom al na een paar kilometer rijden uit aan Hvaleyri, een klein schiereilandje met een al even klein vuurtorentje op het uiteinde. Hier houd ik halt en maak een mooie strandwandeling in de zon tot aan de vuurtoren. Er staat nog een klein beetje wind, waardoor het koudegevoel wat hoger is, maar het valt uiteindelijk wel mee.

Verder dan maar in oostelijke richting. Na een tiental kilometer houd ik halt bij een zijwegje. Hier staat Steðji, een bekervormige drie meter hoge rotsformatie, die bestaat uit twee lagen gesteente.

Aan het zuidoostelijke uiteinde van de Hvalfjörður rijd ik de Brynjadalur in, een dal dat ongeveer een 15 kilometer de omliggende bergen inloopt en waar op het uiteinde een (IJslands) bos ligt, waar kan worden gewandeld. Ik ga terug in de richting van de fjord en rond het oostelijke uiteinde. Hier ligt op een paar kilometer van de Hvalfjörður de Glymur, met zijn 198 meter de tweede hoogste waterval van IJsland. Het is al laat in de namiddag, dus ik laat de eerder lange wandeling ernaar toe voor een volgende keer.

Terug in westelijke richting passeer ik aan de voet van de Þyrill, een majestueuze 388 meter hoge bergtop die de noordelijke oever van de Hvalfjörður domineert. Het bovenste deel bestaat uit metershoge basaltzuilen. 

Verder langsheen de noordoever houd ik nog even halt aan de Hallgrímskirkja in Saurbær, een klein gehuchtje langsheen de Hvalfjörður. Net zoals de gelijknamige kathedraal in het centrum van Reykjavík, is de naam van dit kerkje verbonden met Hallgrímur Pétursson, één van de bekendste IJslandse dichters en één van de invloedrijkste Lutheraanse dominees van dit eiland. Hij diende op Hvalnes op het schiereiland Reykjanes, maar ook hier in Saurbær aan de rand van de Hvalfjörður.

De zon heeft ondertussen plaats gemaakt voor een egaal bewolkte grijze hemel en ik neem de Hvalfjordtunnel terug naar Reykjavík. Ik ben afgesproken met Marleen en Jón, die een welverdiende vakantie in het buitenland gaan genieten en op doortocht zijn in Reykjavík. Het wordt een gezellig weerzien.

Sjáumst á morgun!




Weg nr. 47 slingert zich rond de gehele Hvalfjörður, vertaald uit het IJslands is dit 'Walvisfjord'. De naam zou terug te voeren zijn op een sage die vissersboten in de fjord aanviel (Hvalfjörður, Kjósarhreppur, Höfuðborgarsvæðið , Zuid-West-IJsland)




Algenschuim op de binnenste oever van het schiereilandje Hvaleyri  (Hvaleyri, Hvalfjörður, Kjósarhreppur, Höfuðborgarsvæðið, Zuid-West-IJsland)




Het feloranje geschilderde vuurtorentje op het uiteinde van het schiereilandje Hvaleyri, op de zuidoever van de Hvalfjörður (Hvaleyri, Hvalfjörður, Kjósarhreppur, Höfuðborgarsvæðið, Zuid-West-IJsland)


   


In de buurt van het schiereiland Hvaleyri vind je een aantal vulkanische rotsformaties (Hvaleyri, Hvalfjörður, Kjósarhreppur, Höfuðborgarsvæðið, Zuid-West-IJsland)



Zicht op het zuidoostelijke uiteinde van de Hvalfjörður. In het midden de 390 meter hoge Múlafjall, die het meest oostelijke deel van de fjord opdeelt in een zuidelijk en een noordelijk deel (Hvalfjörður, Kjósarhreppur, Höfuðborgarsvæðið, Zuid-West-IJsland)




Zin in een lekker ijsje uit de Steentijd?  (Steðji, Hvalfjörður, Kjósarhreppur, Höfuðborgarsvæðið, Zuid-West-IJsland)




De toppen van de omliggende bergen ten oosten van de fjord hullen zich reeds in hun winterkleed (Brynjudalur, Hvalfjörður, Kjósarhreppur, Höfuðborgarsvæðið, Zuid-West-IJsland)



De noordoostzijde van de Hvalfjörður wordt gedomineerd door de 388 meter hoge Þyrill, een berg met een toplaag van basaltzuilen (Hvalfjarðarsveit, Vesturland, West-IJsland)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten