IJSLANDREIS 2022
22-09-2022 > 31-10-2022
Dag 9: vrijdag 30 september 2022
Traject:
Skinnastaðir -> Reykjahlið (Mývatn)
Via: Raufarhöfn-Kópasker-Ásbyrgi-Hljóðaklettar
Kilometer auto:
247 km
Kilometer totaal:
2.062 km
Km-teller auto:
030622
Aantal geregistreerde stappen vandaag:
6.502 (3,6 km op 00:51) - totaal: 69.526 (42,3 km op 10:04)
Weer:
Regenachtig en winderig: 5 tot 7 graden
Het is nog redelijk droog maar bewolkt als we ontwaken in Guesthouse Dettifoss. Na ons ontbijt vertrekken we naar het noorden om een rondrit te maken op het schiereiland Melrakkaslétta, één van de grootste schiereilanden in het noorden van IJsland. Vrij vertaald wordt de naam vertaald in de 'poolvossenvlakte'. Het eiland is inderdaad hoofdzakelijk vlak, maar poolvossen heb ik in dit gedeelte van IJsland nog niet veel gezien. Ze komen er misschien wel voor, maar ze verstoppen zich in ieder geval erg goed.
Als we de westkust van het schiereiland achter ons laten en het binnenland inrijden, begint het pas goed te regenen en neemt de wind in kracht toe. Na een halfuurtje rijden komen we aan in Raufarhöfn, het meest noordelijk gelegen stadje in IJsland. We rijden naar de vuurtoren, maar wind en regen benemen ons de zin om hier lang te vertoeven. Ook in het stadje zelf kan je nauwelijks vijf minuten buiten zijn.
We kruipen dan maar weer de auto in en vervolgen onze weg langsheen de noordkust van het schiereiland. De zee is redelijk kalm, alhoewel hoge golven genadeloos inbeuken op de keienstranden en de zeeweringen. Allerlei rommel en wrakhout langs de kant van de gravelweg doen vermoeden dat het hier nog heel wat stormachtiger kan zijn.
Na terug aan de westkust te zijn aanbeland, begint het wat minder te regenen en stappen we iets ten noorden van Kópasker, het andere kleine stadje op het schiereiland, uit op een verlaten strand, waar een aantal basaltgrotten en verderop heel wat basaltformaties voor de kust uit zee oprijzen. Jammer genoeg speelt de wind ons nog steeds parten en het begint alweer opnieuw te regenen.
In Kópasker houden we heel kort halt op zoek naar een warme koffie, maar het stadje lijkt volledig uitgestorven. We rijden dan maar verder zuidwaarts en ter hoogte van Ásbyrgi, de beroemde hoefijzervormige kloof in het noorden van IJsland, kunnen we in een plaatselijk tankstation annex supermarkt ons eindelijk wat opwarmen.
Hierna gaat onze tocht verder in zuidelijke richting naar de ringweg 1 via weg 862, de Dettifossvegur. We houden ter hoogte van de Hljóðaklettar, de 'echorotsen' even halt om een kleine wandeling te maken naar de rivier Jökulsá á Fjöllum, die hier oude vulkaanresten gedeeltelijk heeft geërodeerd en prachtige basaltformaties heeft blootgelegd. Na een halfuurtje rijden we de laatste etappe van ongeveer 60 kilometer naar Mývatn, onze eindbestemming van vandaag. Het zicht wordt steeds slechter.
Juist voordat het donker wordt, komen we aan in ons guesthouse aan de rand van het Mývatnmeer, in de buurt van het plaatselijke luchthaventje. We hopen dat het morgen weer op weergebied weer wat beter wordt.
Sjáumst á morgun!
De geel geschilderde keien op de parkeerzone aan de Raufarhanarviti (de oranje vuurtoren) contrasteren enorm met de grijs egale regenwolken die vandaag overheersen (Raufarhofn, Melrakkaslétta, Norðurþing, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)
Grillige vormen van aangespoeld wrakhout, dat hier op de keienstranden in het noordoosten in grote massa's aanspoelt (Raufarhöfn, Melrakkaslétta, Norðurþing, Norðurland Eystra, Noord-Oost IJsland)
Opvliegende arctische zwanen boven één van de vele meertjes, die het noordelijk kustgedeelte van het schiereiland Melrakkaslétta rijk is (Melrakkaslétta, Norðurþing, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)
Op nauwelijks enkele kilometers onder de noordpoolcirkel beuken de golven van de Noordelijke IJszee op de noordkust van het schiereiland Melrakkaslétta. Het lijkt er niet op, maar de zee is nog redelijk rustig. Bij stormen vanuit het noorden beuken de golven in volle kracht op de stenen dam en slaan ook nog over de weg (Melrakkaslétta, Norðurþing, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)
Eén van de basaltgrotten aan de westkust van het schiereiland Melrakkaslétta. Ze liggen goed verborgen aan een verlaten strand. Ik ontdekte ze ook pas vorig jaar na reeds een aantal keren op de plek te zijn gepasseerd (Melrakkaslétta, Norðurþing, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)
Aan de brug over de Jökulsá á Fjöllum: met zijn 206 kilometer lengte is hij de tweede langste rivier in IJsland. In de rivier bevinden zich een aantal beroemde IJslandse watervallen, waaronder de Selfoss, de Dettifoss en de Hafragilsfoss (Ásbyrgi, Norðurþing, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)
In de valleien rond de rotsen van Hljóðaklettar groeien lage berkenbosjes, waarvan de lage berken na de bladval hun grillige witte takken tentoon spreiden (Hljóðaklettar, Ásbyrgi, Norðurþing, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten