dinsdag 25 oktober 2022

DAG 28: EEN UITERST ZONNIGE DAG IN HET IJSLANDSE ZUIDEN

  

                       IJSLANDREIS 2022

22-09-2022 > 31-10-2022



Dag 28: woensdag 19 oktober 2022

Traject:
Rauðafell -> Geirland (Kirkjubæjarklaustur)
Via: Seljavellir (zwembad)-Skógar (museum)-Vík í Mýrdal-Þykkvabæjarklaustur

Kilometer auto:
151 km
Kilometer totaal:
4.834 km
Km-teller auto:
033394

Aantal geregistreerde stappen vandaag:
9.332 (5,1 km op 01:13) - totaal: 333.377 (187,3 km op 44:38)
Weer:
Een prachtige, zonnige dag met een koude start met vriestemperaturen. De zon en de afwezigheid van de wind maakt echter veel goed: -1 tot 8 graden




De wolkenband die ons  gisteren de hele dag gezelschap hield, is wat opgeschoven, voor ons in de goede richting. Kijkend over zee zie je hem daar nu hangen. Hier op het land ontwaken we in een uitbundige ochtendzon. Het is wel weer koud en de luchttemperatuur bedraagt -1 graad.

In de omgeving van het guesthouse ligt IJslands oudste openluchtzwembad. Het ligt goed weggestoken in een kleine vallei. Na een wandeling van een kwartiertje kom je er zo bij. Het water is weliswaar warm, maar met een schamele 26 graden voelt het toch koud aan. Toch maar even proberen, denk ik, en na vijf minuten lig ik in het oudste zwembad van IJsland. Met de vriestemperaturen voelt het water uiteindelijk toch warm aan, maar de temperatuur van de hete bronnen (om en bij de 38 à 40 graden) zal het zwembad hier niet halen.

Na een verfrissende duik rijden we verder via de zuidkust naar het nabijgelegen Skógar, bekend om zijn waterval (de Skógafoss), maar ook om een bijzonder interessant museum, dat ongeveer 18.000 artefacten uit het vroegere IJslandse leven herbergt. Het museum valt uiteen in drie afdelingen: een openluchtmuseum met een kerkje, een schoolgebouw, een boerderij en turfhuizen. Daarnaast is er ook nog een modernere technische afdeling met voertuigen een overzicht van de technische evolutie die IJsland in de 20-ste eeuw onderging. Tenslotte is er het eigenlijke museum met tal van gebruiksvoorwerpen uit onder andere de landbouw en visserijsector.

We brengen heir snel twee uren door en rijden dan naar Vík, het meest zuidelijk gelegen dorp van IJsland, aan de voet van de Katla, die door de ijskap Mýrdalsjökull is bedekt. De vulkaan barstte het laatst uit in 1918 en men verwacht dat die goed honderd jaar later opnieuw aan een uitbarsting toe is. Hier eten we een bijzonder lekkere zalmsalade en dan bezoeken we verder Hjörleidshöfði, een eilandberg van palagonietgesteente ten oosten van Vík, die nu middenin een spoelzandvlakte ligt (afkomstig van de uitbarsting van de Katla). Vroeger kwam de zee tot aan de voet van de berg en dat is ook te zien aan de rotsen. Er is aan de zuidzijde van de berg ook een grot uitgehouwen, waarin je prachtige foto's kunt nemen. 

Verderop kan je even verder rijden in de richting van de spoelzandvlakte, op een track. Je waant je hier echt op Mars, zo desolaat mooi is het hier.

De zon gaat stilaan onder en we rijden de laatste 75 kilometer naar Kirkjubæjarklaustur, een klein gehuchtje aan de zuidoostkust. Tussen het 75 kilometer westelijk gelegen Vík en het 200 meter oostelijk gelegen Höfn is er geen nederzetting van betekenis.

Onderweg stoppen we nog even bij kleine vulkaankraters langsheen een zijweg van de ringweg en rijden we door Eldhraun, het grootste lavaveld van IJsland, dat ontstond bij de uitbarsting van de Lakivulkaan in 1783. Het lavaveld is erg bekend, ook al omdat het grotendeels begroeid is met prachtige mossen. 

Het is reeds donker als we onze intrek nemen in een heus avonturenhotel in Kirkjubæjarklaustur. Goedkopere accommodatie was in deze omgeving niet te vinden, dus we laten ons goed gaan en eten uitgebreid in het hotelrestaurant. 

Buiten is de lucht helder en zijn veel mensen op zoek naar aangekondigd noorderlicht, maar er is uiteindelijk niet zoveel van te zien. Hopelijk wordt het lichtspektakel de volgende nachten actiever.

Sjáumst á morgun!




Seljavallalaug is het oudste (openlucht) zwembad in IJsland. Het werd gebouwd in 1923 en is dus volgend jaar 100 jaar oud (Seljavallalaug, Seljavellir, Rangárþing Eystra, Suðurland, Zuid-IJsland)




De ochtendzon werpt haar frèle licht op de grillig gevormde bergtoppen in de omgeving van Seljavellir (Seljavellir, Rangárþing Eystra, Suðurland, Zuid-IJsland)




De grot van Rútshellir is waarschijnlijk één van de oudste grotten op IJsland, door mensen gemaakt. De grot vertoont sporen van bewoning en er werden ook restanten van een smederij aangetroffen (Rútshellir, Rangárþing Eystra, Suðurland, Zuid-IJsland)


   


Interieur van het kerkje in het openluchtmuseum van Skógar (Skógasafn, Skógar, Rangárþing Eystra, Suðurland, Zuid-IJsland)



Deze bizarre speling van de natuur bij een lam is te vinden in het interessante museum van Skógar (Skógasafn, Skógar, Rangárþing Eystra, Suðurland, Zuid-IJsland)




We zijn ogenschijnlijk door een speling van het lot op Mars aanbeland, maar neen, dit is nog steeds IJsland (Hjörleifshöfði, Mýrdalshreppur, Suðurland, Zuid-IJsland)




Kleine vulkaankegels op de weg tussen Vík í Mýrdal en Kirkjubæjarklaustur (weg nr. 211, Skaftárhreppur, Suðurland, Zuid-IJsland)



Op welke bal zou ik nu schoppen? (weg nr. 212, Þykkvabæjarklaustur, Skaftárhreppur, Suðurland, Zuid-IJsland)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten