zaterdag 17 oktober 2020

DAG 23: EEN RETOURTJE MÝVATN

               IJSLANDREIS 2020

24-09-2020 > 31-10-2020



Dag 23: vrijdag 16 oktober 2020

Traject:
Akureyri > Akureyri
Via: Víkurskarð-Laugar-Mývatn-Laugar-Víkurskarð

Kilometer auto:
201 km
Kilometer totaal:
3.011 km
Km-teller auto:
110618

Aantal geregistreerde stappen vandaag:
16.406 (12,1 km op 02:52) - totaal: 283.319 (208,4 km op 49:24)

Weer:
's Morgens nog zonnig en vriesweer, in de namiddag meer bewolking maar nog steeds droog. 's Avonds wat gedruppel en zachter: 5 graden in Akureyri, 2 graden in Mývatn




Het is koud vanmorgen. De heldere sterrennacht heeft vrieskou met zich meegebracht en alhoewel de zon reeds uitbundig schijnt, liggen de daken van Akureyri wit berijpt. Ook de autoruiten hebben een behandeling met een ijskrabber nodig, voor de eerste keer tijdens deze trip.

Na de grote bergbeklimming van gisteren doe ik het vandaag wat rustiger aan. Ik ga eerst wat boodschappen gaan doen en als ik terug buiten kom, zijn er wat wolkenvelden voor de zon geschoven. Ik rijd vandaag honderd kilometer terug naar het oosten om te genieten van een dagje aan het Mývatnmeer. Na een goed uurtje rijden ben ik ter plaatse, alweer helemaal zonder maar ook één medetoerist tegen te komen.

Het Mývatnmeer is het op drie na grootste meer van IJsland en is ontstaan tijdens een uitbarsting van basaltlava, zo'n 2300 jaar geleden. Er zijn zoveel prachtige lavaformaties in dit gebied te vinden

Het meer is 36,5 vierkante kilometer groot en ongeveer 3 tot 4,5 meter diep. In het meer liggen ongeveer 40 eilandjes, waarvan er vele pseudokraters bevatten. Het meer is beschermd als natuurgebied. Het leven van watervogels is hier zeer divers, waaronder minstens 15 soorten eenden. Nergens anders ter wereld zijn er zoveel eendensoorten als in Mývatn.

Ik ga eerst naar de oostzijde van het meer om de basaltpilaren van Klasar te gaan bezoeken. Het is een wandeltochtje van een half uur en ik deed ze nog niet eerder aan. Ondertussen breekt de zon opnieuw door het wolkendek en werpt een prachtig licht op het wateroppervlak. Overal staan aan de oever bizar gevormde lavarotsen, die worden weerspiegeld in het rimpelloze water.

Na deze kleine tocht rijd ik wat verder in de richting van het noorden. Ik heb geen echt plan voor vandaag en ik laat me leiden door wat zich aandient. Enkele kilometers verder stop ik op een parkeerplaats, vanwaar een nieuw wandelpad in de richting van Dimmuborgir ('vrij vertaald: 'grimmige, donkere stad ' of  'kasteel') gaat. Dit gebied bestaat eveneens uit zeer grillige en enorm grote  basaltformaties, waartussen je kunt wandelen. Dit is eveneens het resultaat van een enorme vulkanische uitbarsting, waarbij de afgekoelde lava op een zachte ondergrond werd afgezet. Toen deze ondergrond geleidelijk aan wegspoelde, stortte het erboven liggende lavadak volledig in.

De wandeling ernaar toe duurt ongeveer een uurtje. De route ligt bezaaid met de meest bizarre vormen van lavastenen. Op bepaalde plekken moet je door zwart lavazand ploeteren. Uiteindelijk kom ik in Dimmuborgir aan, wat voor mij weer bekend gebied is.

Om vijf uur is de bewolking helemaal terug en begint het af en toe wat te druppelen. Na een klein uurtje ben ik terug bij de auto en rijd terug naar Akureyri.

Het is al bijna donker als ik terug in Akureyri aankom. Na het eten ga ik nog even een wandelingetje maken in de hoofdstraat en spring nog even binnen in de plaatselijke boekhandel, die hier tot 21 uur open is. 

Sjáumst á morgun!




Prachtig weer vandaag in Akureyri, maar wel een koude start. Heeft heeft licht gevroren deze nacht (Ráðhústorg, Akureyri, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)




Alweer bizarre lavaformaties aan de rand van het Mývatnmeer (Klasar, Höfði, Mývatn, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)




Het vulkanisch gevormde Mývatnmeer ontstond zo'n 2.300 jaar geleden (Klasar, Höfði, Mývatn, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)


   


Aan de rand van het Mývatnmeer. Op de achtergrond de 529 meter hoge Vindbelgjarfjall (Klasar, Höfði, Mývatn, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)



Opgelet: er is een vulkaan gesignaleerd op de weg (Höfði, Mývatn, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)




Neen, geen rennend everzwijn achter deze grashalmen. In deze lavarotsen op de wandelroute tussen het Mývatnmeer en Dimmuborgir zie je de meest grillige vormen (zie ook grote foto) waarin je van alles kunt zien (wandelroute tussen Höfði en Dimmuborgir, Mývatn, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)



Het licht van de ondergaande zon gevat in een lavarots (wandelroute tussen Dimmuborgir en Höfði, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)



Avondlijke sfeer in de hoofdstraat van Akureyri. In het hart de Akureyrarkirkja, het icoon van deze stad (Hafnarstræti, Akureyri, Norðurland Eystra, Noord-Oost-IJsland)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten