IJSLANDREIS 2021
23-09-2021 > 01-11-2021
Dag 10: zaterdag 2 oktober 2021
Traject:
Reyðarfjörðür -> Stafafell
Via: Egilsstaðir-Öxipas-Djúpivogur-Hálsaskógur (wandeling)
Kilometer auto:
195 km
Kilometer totaal:
1.592 km
Km-teller auto:
006715
Aantal geregistreerde stappen vandaag:
8.637 (6,3 km op 01:30) - totaal: 109.700 (80,6 km op 19:07)
Weer:
Bewolkt met af en toe wat lichte regen en aantrekkende wind: 7 > 11 graden
Vandaag begin ik aan mijn ontdekkingstocht doorheen IJsland. De eerste dagen bij Marleen en Jón zijn steeds heel gezellig, maar als ik nog iets van de rest van dit fascinerende land wil zien, zal ik stilaan me in gang mogen zetten. Ik neem dus afscheid van mijn twee IJslandse pleegouders (zo mag ik ze stilaan beginnen noemen ;-) en beloof veilig en wel terug te komen binnen goed drie weken.
Ik neem me voor om in de richting van het zuiden te gaan. De weerkaarten van de laatste dagen geven daar het beste weer, dus laat ik me leiden door het advies van de IJslandse weerkundigen.
In Egilsstaðir doe ik mijn inkopen voor de komende dagen en trek over de Öxipas naar Djúpivogur, mijn geliefd vissersplaatsje aan de rand van de Berufjörður. Na een kort wandelingetje in de haven rijd ik verder in de richting van het 100 kilometer verder gelegen Höfn, de volgende 'grote' plek langsheen de IJslandse zuidoostkust.
Kort nadat ik Djúpivogur verlaten heb, stop ik even bij een beboste helling. Dit is het gemeentelijke 'bos' van het plaatsje, dat sinds 1952 werd aangelegd. Het gaat om een gemengd bestand met hoofdzakelijk blauwsparren, berken, populieren en lijsterbessen. Men hield er rekening mee dat een deel van de aangeplante bomen het niet zou halen, maar uiteindelijk ging alles aan de groei en is men moeten overgaan tot uitdunning. Vermeldenswaard zijn de lavaformaties in het bos, waar in eentje twee grote gaten zitten, die zouden afkomstig zijn van boomstammen, die heel vroeger werden ingesloten door de lava en uiteindelijk de gaten nalieten toen ze verkoolden.
Ik rijd verder in de richting van Höfn en stop bij een onbekende waterval langsheen de weg. Uiteindelijk blijkt het een mooi exemplaar te zijn, dat over een gladde zwarte basaltwand heen stroomt. Niet bekend en onbemind, maar toch wel mooi. De aantrekkende wind jaagt me evenwel na vijf minuten weer in mijn auto.
Na nog een veertigtal kilometer te hebben gereden kom ik in de buurt van grote lavaformaties, die ik al ontelbare keren heb voorbij gereden. Ondanks de wind besluit ik hier nu toch eventjes halt te houden. Het zijn prachtige formaties, waartussen bij nadere inspectie ook nog een steen is blijven tussen klemmen. Het doet me denken aan eenzelfde steen in Kjeragbolten, in Noorwegen.
Rond 18 uur kom ik aan op de plaats van mijn bestemming. In Stafafell, een gehuchtje op zo'n 30 kilometer vóór Höfn, heb ik een klein vakantiehuisje voor twee nachten gehuurd. Van hieruit ga ik morgen Hvannagil bezoeken, een kloof die een kleine rivier in de omliggende ryolietbergen heeft uitgesleten.
De duisternis valt snel in en de wind giert rond mijn gele vakantiehuisje. Benieuwd hoe het weer er morgen gaat uitzien.
Sjáumst á morgun!
Kunstproject met foto's van de plaatselijke bevolking van het visserplaatsje Djúpivogur (Djúpivogur, Austurland, Oost-IJsland)
Het uit 1790 daterende Langabúð in Djúpivogur. Het historische gebouw is één van de oudste commerciële gebouwen in IJsland. Nu herbergt het een toeristisch informatiecentrum en een café (die in deze tijd van het jaar potdicht zijn) (Djúpivogur, Austurland, Oost-IJsland)
De lavarotsen van Gatklettur, middenin het bos van Hálsaskógur. De gaten in de rots komen naar verluidt voort van boomstammen, die bij een vroegere vulkaanuitbarsting werden bedolven door de hete lava. De stammen verkoolden, maar lieten gaten achter in de afkoelende lavalaag (Hálsaskógur, Djúpivogur, Austurland, Oost-IJsland)
Vulkanische formaties langsheen de ringweg. Reeds lang stonden ze op mijn lijstje om eens naderbij te bekijken (ringweg 1 tussen Djúpivogur en Höfn, Austurland, Oost-IJsland)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten