IJSLANDREIS 2021
23-09-2021 > 01-11-2021
Dag 27: dinsdag 19 oktober 2021
Traject:
Skógar > Hvoll
Via: Skógafoss-Solheimajökull-Dyrhólaey-Reynisfjara-Vík í Mýrdal-Hjörleifshöfði-Kirkjubæjarklaustur
Kilometer auto:
176 km
Kilometer totaal:
4.249 km
Km-teller auto:
009372
Aantal geregistreerde stappen vandaag:
15.061 (11,1 km op 02:38) - totaal: 433.270 (318,4 km op 75:35)
Weer:
Bewolkt maar droog: 11 graden
Een droge dag kondigt zich vandaag aan, maar de wolken blijven de hemel toch domineren. Tijd om nog eventjes te gaan kijken naar de beroemde Skógafoss, de waterval op wandelafstand van mijn guesthouse, dat ernaar vernoemd is.
Ook hier kan de waterval weer op heel wat belangstelling rekenen. Bussen en huurauto's komen af en aan gereden. Hoewel geen grote drukte (maar het is dan ook nog geen 10 uur), is het duidelijk dat er toch weer meer toeristen de weg naar IJsland vinden.
Ik trek verder naar het oosten en stop eventjes bij de Sólheimajökull, een gletsjer die vanaf de Mýrdalsjökull het laagland inschuift. Het smeltwater wordt via de Jökulsá rivier afgevoerd. Deze rivier wordt door de lokale bevolking ook wel de Fúlilækur (Stinker) genoemd omdat hij naar rotte eieren ruikt. Onder de Mýrdalsjökull heerst vulkanische activiteit van de Katlavulkaan. Bij deze vulkanische activiteit komt waterstofsulfide (gas) vrij, dat voor de stank verantwoordelijk is.
Het gletsjermeer vóór de gletsjer ligt dit jaar vol met prachtig gevormde ijsbergen, die afgekalfd zijn vanaf het gletsjerfront. De typische blauwachtige schijn van het ijs levert mooie foto's op.
De volgende stop is Dýrholaey, een 120 meter hoge kaap die wordt aanzien als het meest zuidelijke punt van IJsland. De plaats dankt zijn naam aan de massieve boog die de zee vanaf de landtong heeft geërodeerd. De naam betekent immers letterlijk 'deurgat'. Als de zee kalm is, kunnen er grote boten doorheen varen. Er is zelfs ooit een maniakale waaghalspiloot geweest die door de boog vloog met een klein vliegtuigje! Vanaf de top van Dyrhólaey is er een geweldig uitzicht. Men denkt dat de landtong is ontstaan tijdens een vulkaanuitbarsting onder water laat in de ijstijd, vergelijkbaar met de uitbarsting van Surtsey, een eiland in de buurt van de Vestmannaeyjar, dat in november 1963 het levenslicht zag.
Aansluitend op mijn bezoek aan Dýrholaey ga ik langs op het strand van Reynisfjara, beter bekend als 'the black beach', naar de zwarte kleur van het zand en de kleine kiezels. Dit is traditioneel een druk bezochte plaats in IJsland. Na vorig jaar, toen hier bijna niemand te zien was, loopt het strand nu weer aardig vol met mensen. Ondanks de waarschuwingsborden voor verraderlijke golven, vinden toch nog veel mensen het nodig om dicht bij de branding te komen, wat hen in het beste geval af en toe een nat pak oplevert.
Ik blijf eventjes in Vík, het meest zuidelijk gelegen dorpje van IJsland. Hier doe ik nog wat proviand in voor de komende dagen en gooi de tank nog eens vol.
Daarna stop ik nog even bij Hjörleifshöfði, een 221 m hoge rotsheuvel opgebouwd uit palagoniet, een basaltachtig tufgesteente van vulkanische oorsprong. De rots ligt in de spoelzandvlakte van de Mýrdalssandur, ongeveer 15 km ten oosten van Vík í Mýrdal, en was vroeger een eiland. Toen de Katlavulkaan in 1918 uitbarstte, kwam er zoveel vulkanische materiaal vrij, dat de kustlijn een vijftal kilometer achteruit week, waardoor de heuvel werd opgenomen in het vasteland.
Het wordt snel donker en ik rijd nog een 100 kilometer naar het oosten, waar ik mijn intrek neem in Hvoll Guesthouse, aan de rand van de Skeiðarársandur, die andere grote spoelzandvlakte van IJsland.
Sjáumst á morgun!
De Skógafoss vormt het begin- (of eindpunt) van de beroemde wandelingen naar Þórsmörk en Landmannalaugar (Skógar, Suðurland, Zuid-IJsland)
Klein ijskristal aan de rand van het gletsjermeer van de Sólheimajökull: de vorm doet enorm denken aan de vorm van IJsland (Sólheimajökull, Suðurland, Zuid-IJsland)
De gletsjertong van de Sólheimajökull steekt op sommige plekken wel 20 meter boven het wateroppervlak van het gletsjermeer uit (Sólheimajökull, Suðurland, Zuid-IJsland)
De kaap van Dýrholaey (letterlijk vertaald 'deurgat') torent 120 meter hoog uit boven de zee en vormt het meest zuidelijke punt van IJsland (Dyrhólaey, Suðurland, Zuid-IJsland)
Zicht op de Hálsanefshellir, een grot opgebouwd uit basaltblokken aan het strand van Reynisfjara. Op de achtergrond de Reynisdrangar (Reynisfjara, Vík í Mýrdal, Suðurland, Zuid-IJsland)
Zicht op het binnenland vanaf de rots van Hjörleifshöfði (Hjörleifshöfði, Vík í Mýrdal, Suðurland, Zuid-IJsland)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten