IJSLANDREIS 2021
23-09-2021 > 01-11-2021
Dag 29: donderdag 21 oktober 2021
Traject:
Hvoll > Höfn í Hornafirði
Via: Lómagnupur-Svinafellsjökull-Fjallsárlón-Stokksness
Kilometer auto:
211 km
Kilometer totaal:
4.623 km
Km-teller auto:
009746
Aantal geregistreerde stappen vandaag:
10.787 (7,9 km op 01:53) - totaal: 455.222 (334,5 km op 79:25)
Weer:
Zonnige dag en merkelijk zachter, windstil: 6 > 12 graden
De intense windvlagen van gisteren zijn volledig gaan liggen, maar de zon is gebleven, gelukkig maar. Tijd dus om een mooi dag te spenderen aan de voet van IJslands grote ijskap, de meer dan 8.000 km² grote Vatnajökull. Deze ijskap is de grootste in IJsland en ook binnen Europa, als je de Austfonna op het eiland Nordaustlandet in Spitsbergen niet meerekent. Op sommige plaatsen bereikt de Vatnajökull een dikte van bijna 1.000 meter.
Ik vertrek vanuit het Hvoll guesthouse naar het oosten via ringweg 1 en krijg zicht op de 764 meter hoge Lómagnúpur, wederom een palagonietberg, maar er zijn ook lagen lava (bijvoorbeeld kussenlava en lavakolommen) en sedimenten. Deze iconische berg is in een miljoen jaar opgebouwd. De laagste lagen zijn ongeveer 2,5 miljoen jaar oud, de hoogste ongeveer 1,5 miljoen jaar. Daarnaast lag de berg in interglaciale tijden direct aan de kust direct na de laatste ijstijd 10.000 jaar geleden, zodat ook de zee er haar stempel op heeft gedrukt.
Hierna loopt ringweg 1 doorheen de uitgestrekte spoelzandvlakte van de Skeiðarársandur, met zijn 56 kilometer lengte en 20 tot 30 kilometer breedte de grootste van IJsland. De vlakte is genoemd naar de rivier de Skeiðará, waarvan de stroom wordt gegenereerd door de Skeiðarárjökull-gletsjer en gevoed door de vulkanische systemen van Grímsvötn en Öræfajökull. De Skeiðará was het belangrijkste obstakel bij de aanleg van Route 1 van IJsland. Pas in 1974 kon deze volledig worden afgesloten door een 904 m lange brug. Dit is momenteel de langste brug van IJsland. Het werd tijdelijk verwoest door watermassa's en ijsblokken tijdens de laatste grote glaciale uitbarsting in 1996, veroorzaakt door een uitbarsting van de Grímsvötn-vulkaan, maar werd onmiddellijk hersteld. Ondertussen werd deze brug ook alweer buiten werking gesteld en werd ze vervangen door een nieuwe, lager gelegen weg.
Eventjes ten oosten van het nationaal park van Skaftafell ligt de Svínafellsjökull of 'Varkensberggletsjer'. Deze gletsjer ligt ten oosten van de Hafrafell en ten westen van de bergen Svínafellsfjall ingeklemd. Het smeltwater wordt via de Svínafellsá en vervolgens de Skeiðará naar zee afgevoerd. Het uitzicht is hier schitterend, zeker met de zon op de achtergrond. Het gletsjermeer is door de koude van de laatste dagen ook gedeeltelijk bevroren, wat nog een extra dimensie geeft. Het is hier ook redelijk rustig, de meeste bezoekers gaan naar het nabijgelegen Skaftafell, maar laten deze gletsjer doorgaans aan zich voorbij gaan.
De tocht gaat verder in de richting van Höfn í Hornafirði, maar ik stop nog even bij één van de twee beroemde gletsjermeren van IJsland, de Fjallsárlón. Naast het overbekende Jökulsárlón is dit gletsjermeer ietsje minder bezocht, maar het heeft de voorbije jaren toch ook al heel wat meer bekendheid gekregen. Hier kan je echter veel dichter tegen het gletsjerfront komen. IJsbergen in alle vormen en maten drijven in de avondzon op het meer. Ik heb het meer nu al vele malen bezocht, maar het uitzicht is iedere keer weer anders.
Het is een uitbundige, zonnige avond als ik in Höfn aankom. Hier bevind ik mij weer in het oosten van het land. Ik heb op dit moment de tocht rond IJsland (zonder de Westfjorden) weer volledig gerond, want een drietal weken terug was ik hier ook.
Sjáumst á morgun!
Verlaten rivieroever in de buurt van ringweg 1 (Lómagnúpur, Suðurland, Zuid-IJsland)
De Lómagnúpur torent met zijn 764 meter hoog uit boven de immense spoelzandvlakte van de Skeiðarársandur (Lómagnúpur, Suðurland, Zuid-IJsland)
De ijskap waaronder de Hvannadalshnúkur, met zijn 2.110 meter de hoogste berg van IJsland, zich verschuilt (Skeiðarársandur, Austurland, Oost-IJsland)
De Svínafellsjökull met daarvoor een klein bergmeertje (Skaftafell, Austurland, Oost-IJsland)
Het krimpen van de gletsjers is ook in IJsland een feit: op de bovenste foto de Svínafellsjökull rond de eeuwwisseling van de 19-de naar de 20-ste eeuw, op de onderste foto de gletsjer in 2012 (Skaftafell, Austurland, Oost-IJsland)
Avondstemming op het gletsjermeer van Fjallsárlón (Fjallsárlón, Austurland, Oost-IJsland)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten