zondag 10 oktober 2021

DAG 17: WANDELING NAAR HAFRAGIL EN DE HAFRAGILSFOSS

               IJSLANDREIS 2021

23-09-2021 > 01-11-2021



Dag 17: zaterdag 9 oktober 2021

Traject:
Skinnastaðir > Skinnastaðir
Via: Hafragil en Hafragilsfoss (wandeling) 

Kilometer auto:
85 km
Kilometer totaal:
2.494 km
Km-teller auto:
007617

Aantal geregistreerde stappen vandaag:
19.703 (14,5 km op 03:26) - totaal: 255.883 (188,0 km op 44:38)
Weer:
Overwegend zwaar bewolkt, maar af en toe toch een bescheiden zon die door het wolkendek heen probeert te breken. Droog en nog steeds windstil: 6 graden




Vandaag staat weer een pittige wandeling op het programma. Ik ben niet ver van Ásbyrgi en het Nationaal Park van Jökulsárgljúfur, waar ik al verschillende wandelingen heb gemaakt. Vorig jaar wandelde ik in de buurt van Hljóðaklettar, de 'echorotsen' , maar vandaag maak ik me op om één van de zwaarste maar ook spectaculairste wandelingen van het gebied te maken: de Hafragilkloof. De gids geeft me volgende beschrijving:

'...Het gebied in en rond het laagland van Hafragil bevat één van de moeilijkste maar ook de meest fascinerende wandelpaden in Jökulsárgljúfur en voorzichtigheid is geboden. De route naar het laagland van Hafragil begint bij een kleine parkeerplaats bij de afslag naar de Hafragilsfoss. Van daaruit ga je oostwaarts richting de rivier en via Sanddalur nader je het laagland. Er is een vast touw om je van een rotsachtig stuk af te helpen. Vervolgens moet je een steile en rotsachtige helling afdalen en dan gaat de wandeling verder langs de majestueuze Hafragilsfoss en door een rotsachtige aardverschuiving langs een kleine baai, Fossvogur, onder een verticale rotswand. Deze route is niet voor mensen met hoogtevrees. De route terug naar boven brengt je in de Hafragilkloof, langs schapenpaden de helling op. Bovenaan de rand ga je naar het zuiden en volg je de Hafragilkloof aan de westkant tot je weer bij de kleine parkeerplaats bent...'

Ik maak de wandeling in omgekeerde richting. Ik parkeer de auto op de parkeerplaats van het uitzichtpunt over de kloof. De toegangsweg ga ik te voet af en buig dan direct naar de Hafragilkloof af. De winter sloeg hier de afgelopen weken al eens toe en soms verdwijnt het wandelpad hier en daar onder sneeuwvelden, die wel nog makkelijk over te steken zijn. 

De bovenste rand van de westzijde van de Hafragilkloof wandel ik verder af. Je vraagt je af hoe je hier naar beneden kunt komen, want de rotswanden worden steeds hoger. De kloofbodem ligt zeker honderd meter dieper. Uiteindelijk is er een splitsing, waarbij het pad redelijk steil langsheen afwisselend langsheen lage berkenbosjes en basaltrotswanden de kloof indaalt. Het uitzicht wordt steeds spectaculairder en op een bepaald moment sta je dan op de bodem van de kloof, omringd door steile rotswanden bestaand uit tientallen meters hoge basaltkolommen. Er groeit hier in het dal aan de rand van het riviertje heel wat engelwortel (Angelica archangelica).

Het pad gaat nu verder en draait nu vanuit de kloof het dal van de Jökulsá á Fjöllum in. Je denkt nog maar pas dat je het zwaarste deel van de tocht achter de rug hebt, als je eensklaps aan de rand van de Fossvogur staat, een zijkloof van de rivier, die gevuld is met diepblauw water. Je balanceert tussen de kloof en de steile rotswand en gaat verder in de richting van de Hafragilsfoss, die nu heel dichtbij is. Eens je deze moeilijke etappe hebt overwonnen, loopt je weer zoals in je tuin: tussen de lage berkenbosjes en de zacht glooiende grassige hellingen, geflankeerd door de honderd meter hoge rotswanden van de Jökulsárgljúfur.

Hierna sta je snel aan de rand van de Hafragilsfoss, het kleinere zusje  meter hoge van de grotere Dettifoss, die twee kilometer verder stroomopwaarts haar kracht etaleert. Tot op vandaag kon ik deze waterval steeds vanuit de hoogte bewonderen en nu zie ik ze eens van heel dichtbij.

Ik wandel nog een halfuurtje verder, totdat het het wandelpad opnieuw steil de hoogte in gaat en voert langsheen de rotswand omhoog, weg uit het dal van de Jökulsá á Fjöllum. Wat klauterwerk op de basaltrotsen is vereist, maar ik sta algauw weer op de rand van de majestueuze kloof. Van hieruit is het toch nog een klein uurtje stappen naar het eindpunt van de wandeling

Het begint alweer te schemeren als ik moe maar voldaan bij de parkeerplaats aankom, waar mijn auto op me wacht. Gelukkig is het slechts 35 kilometer rijden naar het guesthouse.

Sjáumst á morgun!




Verzakte basaltkolommen bij het begin van mijn wandeling naar Hafragil (Hafragil, Jökulsárgljúfur, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)


 

De kloof Hafragil van bovenuit gezien. In de verte het diep uitgesleten dal van de Jökulsá á Fjöllum, met zijn 206 kilometer lengte de tweede langste rivier van IJsland (Hafragil, Jökulsárgljúfur, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)




Ook hier zijn de reusachtige wanden van basaltkolommen indrukwekkend. Let op de kleine trol in de holte onderaan van één van de kolommen (Hafragil, Jökulsárgljúfur, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)


   


Op de bodem van de Hafragilkloof. Langsheen het kleine riviertje groeit engelwortel (Angelica archangelica) (Hafragil, Jökulsárgljúfur, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)


De kleine baai van Fossvogur met diepblauw water, gezien vanaf een steile rotswand (Hafragil, Jökulsárgljúfur, Norðurland Eystra, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)




Zicht op de 27 meter hoge Hafragilsfoss. Twee kilometer stroomopwaarts in de rivier Jökulsá á Fjöllum ligt de Dettifoss, Europa's krachtigste waterval (Hafragilsfoss, Hafragil, Jökulsárgljúfur, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)



Doorkijk naar de kloof waarin één van IJslands machtigste rivieren doorheen stroomt: de Jökulsá á Fjöllum (Hafragilsfoss, Hafragil, Jökulsárgljúfur, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)



Een prachtige maar pittige wandeling, die heel wat klimwerk vergt (Hafragil, Jökulsárgljúfur, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten