woensdag 27 oktober 2021

DAG 33: EEN ZONNIGE STRANDWANDELING IN BÚLANDSNES

                               IJSLANDREIS 2021

23-09-2021 > 01-11-2021




Dag 33: maandag 25 oktober 2021

Traject:
Egilsstaðir > Reyðarfjörður
Via: Öxipas-Djúpivogur-Búlandsnes (wandeling)-Breiðdalsvík-Stöðvarfjörður-Fáskrúdsfjörður

Kilometer auto:
214 km
Kilometer totaal:
5.346 km
Km-teller auto:
010469
                                  
Aantal geregistreerde stappen vandaag:
14.869 (10,9 km op 02:36) - totaal: 509.440 (374,4 km op 88:53)
Weer:
Zonnig weer, maar wel redelijk koud, windstil: 0 > 3 graden





Vandaag is weer zo'n mooie herfstdag vanuit de boekjes. Er zijn wel wat onschuldige wolken aan de hemel te bespeuren, maar de zon doet haar best om deze anders wel koude dag wat op te fleuren.

Ik rijd vanaf Egilsstaðir terug in zuidwaartse richting naar de Öxipas, die er wat besneeuwd bij ligt, maar nog best berijdbaar is. In sommige jaren kan het zijn dat de bergpas al dicht is door sneeuw, maar nu is dat nog steeds niet het geval. Deze pas kort de afstand tussen Egilsstaðir en het vissersplaatsje Djúpivogur zomaar eventjes met bijna de helft in, in vergelijking met de kustweg. Aan de Berufjord ga ik richting Djúpivogur, waar ik mijn favoriete wandeling in het nabijgelegen natuurgebied Búlandsnes ga maken.

Búlandsnes is een landtong tussen Hamarsfjörður en Berufjörður. Het gebied is heel afwisselend, met uitgestrekte stranden die worden afgewisseld met kleine rosteilandjes. In het voorjaar en de zomer zijn er enorm veel vogels te spotten, maar nu is het er wat rustiger.
Aan het einde van de zeventiende eeuw waren de eilanden ten oosten van Úlfseyjarsund allemaal omringd door zee. Sindsdien zijn ze een deel van het vasteland geworden, omgeven door zand dat door het getij en lokale rivieren is aangevoerd. In de afgelopen twee decennia hebben ook Kálkur en Tögl hun lot op dezelfde manier bereikt.

Mijn wandeling start ik zoals steeds op het einde van de landingsbaan van het plaatselijke vliegveldje. Het zwarte zandstrand daar is volledig droog komen te liggen en spreidt zich in alle schoonheid uit. In de verte torent de 1069 meter hoge besneeuwde bergtop van de Búlandstindur boven alles uit.

Ik volg de kustlijn in oostelijke richting en kom achtereenvolgens bij de kleine eilandjes Sandey, Kálkur en Tögl, die zoals gezegd nu met het vasteland zijn verbonden. Bij Tögl heeft de zee diepe kloven in de rotsen geslagen, waarbij de golven grote waterfonteinen maken. Een indrukwekkend zicht!

Aan Grunnasund moet ik een kleine zeearm over die tot diep in het land reikt. Ik had gehoopt om die nog bij laagtij over te steken, maar de vloed is reeds komen opzetten. Het is anders nog een bijkomend uur wandelen rond een binnenmeertje, dus ik trek laarzen uit en stroop mijn broek op. Het water is door en door koud, maar eventjes doorbijten en na 20 meter waden door ruim een halve meter water sta ik aan de andere kant van de oever, evenwel niet zonder mijn opgestroopte broek droog te houden. 

Ik trek kousen en laarzen weer aan en houd er de pas erin. Tegen 16 uur ben ik terug naar de auto en rijd langs de kustweg via de verschillende fjorden naar Reyðarfjörður, waar ik na mijn ruim drie weken lange tocht doorheen IJsland wordt opgewacht door Marleen en Jón. Ik ben weer thuis ;-)

Sjáumst á morgun!




De Öxipas verbindt Egilsstaðir via een veel kortere route met het zuidoosten van IJsland. Rond deze tijd kan het zijn dat de bergpas wordt afgesloten door sneeuwval, maar tot op dit moment is hij nog steeds open (Öxipas, weg 939 tussen Berufjorður en ringweg 1, Austurland, Oost-IJsland)


 

De deels besneeuwde gravelweg slingert zicht over de Öxipas richting Berufjörður (Öxipas, weg 939, Austurland, Oost-IJsland)




Opkomend getij aan de kustlijn van Búlandsnes (Búlandsnes, Djúpivogur, Austurland, Oost-IJsland)

   

 
Aan één van de vele uitgestrekte stranden van Búlandsnes. Op de achtergrond de reeds deels besneeuwde bergtop van de 1069 meter hoge Búlandstindur (Búlandsnes, Djúpivogur, Austurland, Oost-IJsland)


De zee heeft in de rotseilandjes diepe kloven uitgesleten, waarin het water steeds weer rond kolkt (Tögl, Búlandsnes, Djúpivogur, Austurland, Oost-IJsland)




Aan het einde van een kloof breken de golven en zorgen voor hoge waterfonteinen (Tögl, Búlandsnes, Djúpivogur, Austurland, Oost-IJsland)



Keien op het strandje dat het rotseiland Tögl verbindt met de rest van Búlandsnes. De smalle zandstrook wordt langs twee zijden door de zee omgeven en wordt bij hoogtij of storm volledig door het water overspoeld (Tögl, Búlandsnes, Djúpivogur, Austurland, Oost-IJsland)



Grote rotsblokken aan de rand van het eilandje Úlfsey (Úlfsey, Búlandsnes, Djúpivogur, Austurland, Oost-IJsland)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten