maandag 25 oktober 2021

DAG 28: EEN ZONNIGE MAAR KOUDE, WINDERIGE DAG IN DE BUURT VAN KIRKJUBÆJARKLAUSTUR

                          IJSLANDREIS 2021

23-09-2021 > 01-11-2021



Dag 28: woensdag 20 oktober 2021

Traject:
Hvoll > Hvoll
Via: Fjaðrárgljúfur-Skaftártunga (Hrifunes-Grafarkirkja)-Eldhraun-Kirkjubæjarklaustur

Kilometer auto:
163 km
Kilometer totaal:
4.412 km
Km-teller auto:
009535

Aantal geregistreerde stappen vandaag:
11.165 (8,2 km op 01:57) - totaal: 444.435 (326,6 km op 77:32)
Weer:
Zonnig maar enorm onaangename, niet aflatende wind, die het koudegevoel tot diep onder -10 graden doet dalen: -1 > 3 graden





De zon schijnt uitbundig vandaag. Een heldere, blauwe lucht omspant alles. Het ziet er zalig uit, evenwel achter glas. Er is een klein maar niet onbelangrijk minpuntje aan dit weer: een onaangename wind, die de gevoelstemperatuur zomaar eventjes meer dan tien graden doet dalen! Concreet: het is zo'n 3 graden buiten, maar het voelt aan alsof het -10 graden is. Toch klaag ik niet en na het ontbijt trotseer ik de windstoten om aan mijn dagtrip in de omgeving van Kirkjubæjarklaustur te beginnen.

Onderweg naar het westen steken stofwolken de weg over, een typisch fenomeen voor deze streek. Ik heb al jaren gekend dat er zelfs stoftornado's doorheen het landschap raasden, maar nu gaat alles in één richting, van noord naar zuid. Ik moet mijn stuur goed vasthouden, want de wind probeert onophoudelijk me van de weg te duwen.

Een kleine tien kilometer ten westen van Kirkjubæjarklaustur breng ik een bezoek aan de Fjaðrárgljúfurkloof, die een aantal jaren voor het publiek gesloten bleef. Een teveel aan bezoekers schaadde de fauna en flora. Nu is de kloof (of althans het gedeelte boven de kloof) weer voor het publiek opengesteld, maar er werden duidelijk maatregelen genomen om de schade aan de omgeving te beperken. Waar vroeger iedereen kriskras over de randen van de kloof en in de kloof liep, is er nu een duidelijk afgebakend pad en werden er uitkijkplateaus gebouwd. Een relatief eenvoudige ingreep, die de kloof en de omgeving voor verder verval behoed heeft.

De kloof is ongeveer twee kilometer lang en op veel plaatsen 100 meter diep. De kloof loopt door een hyaloclastisch (zacht granulair) gesteente, waar zich lagen gestolde magma en andere intrusies in bevinden. De gehele formatie is zo´n 2 miljoen jaar geleden ontstaan. Toen de ijskap zich aan het eind van de ijstijd terugtrok, ontstond er aan het begin van de huidige kloof een diep meer in een door de gletsjer uitgeslepen vallei. Het water werd door een afsluitende laag gesteente tegengehouden. Het overtollige water stroomde over de rand en begon de kloof uit te slijpen. Met het verder smelten van de terugtrekkende gletsjer werd er steeds meer puin naar het meer gevoerd, waardoor deze zich met sediment vulde. Het resultaat was dat er een krachtige waterstroom uit het meer op gang kwam, die de afsluitende steenlaag en de zachte hyaloclastische laag ervoor verder erodeerde. Uiteindelijk werd ook het sediment in de gevulde vallei weggesleten en nam de waterstroom geleidelijk af tot het huidige niveau.

Het blijft zonnig, maar na een uurtje langsheen de kloof te hebben gelopen, vlucht ik terug in de beschutting van de auto en rijd verder naar het westen, om na een kilometer of twintig de vallei van de Skaftártunga te gaan bezoeken. Het wordt eerder een autorit doorheen de vallei, want van wandelen is er bij dit weer weinig sprake. Ik stop nog even aan het charmante Grafarkirkja, een charmant kerkje in de vallei, maar dit wordt dan ook de enige stop.

Terug aan ringweg 1 rijd ik opnieuw in de richting van Kirkjubæjarklaustur, waar ik nog even stop bij het uitkijkpunt over de Eldhraun, IJslands grootste lavaveld met zo maar eventjes een oppervlakte van 565 km². Het ontstond bij de beroemde uitbarsting van de Lakigigar in 1783-1784, een uitbarsting die voor de IJslanders rampzalig was, maar ook tot misoogsten in Europa zou hebben geleid. Men zegt wel eens dat deze uitbarsting en de gevolgen ervan aan de basis zouden hebben gelegen van de Franse Revolutie in 1789.

Ik warm me wat op met een koffie en een stuk taart in de plaatselijke cafetaria van Kirkjubæjarklaustur en daarna rijd ik terug naar het guesthouse. Onderweg stop ik nog even bij Dverghamrar, een mooie basaltformatie in de buurt van ringweg 1, waarbij één van de basaltkolommen is scheef gezakt. 

Het is al bijna donker als ik het erf van Hvoll Guesthouse terug oprij. Binen een afstand van zo'n tien kilometer rijden is de wind volledig weggevallen en is het bijna windstil. In het westen kleurt de hemel vuurrood, wat nog een aantal mooie foto's oplevert. De dag eindigt onverwacht in alle rust.

Sjáumst á morgun!




De Fjaðrárgljúfurkloof vanaf de zuidelijke zijde gezien. De kloof is ongeveer twee kilometer lang en bereikt een diepte van honderd meter (Fjaðrárgljúfur, Kirkjubæjarklaustur, Suðurland, Zuid-IJsland)


 

Bizarre rotsformaties in het midden van de Fjaðrárgljúfurkloof  (Fjaðrárgljúfur, Kirkjubæjarklaustur, Suðurland, Zuid-IJsland)




Aan de rand van de Skaftá (Skaftártunga, Kirkjubæjarklaustur, Suðurland, Zuid-IJsland)

   

 
De niet aflatende wind doet het stof hier en daar tientallen meters hoog opwaaien; een typisch fenomeen voor deze streek (Skaftártunga, Kirkjubæjarklaustur, Suðurland, Zuid-IJsland)


Het Grafarkirkja, een charmant kerkje in de vallei van de Skaftártunga (Gröf, Skaftártunga, Kirkjubæjarklaustur, Suðurland, Zuid-IJsland)




Een kleine waterval in de buurt van Kirkjubæjarklaustur heeft omwille van de straffe wind moeite om de waterstraal tot beneden te laten komen. Het resultaat levert wel een mooie regenboog op (Dverghamrar, Kirkjubæjarklaustur, Suðurland, Zuid-IJsland)



De scheefgezakte basaltkolom van Dverghamrar tegen het licht van de avondzon (Dverghamrar, Kirkjubæjarklaustur, Suðurland, Zuid-IJsland)



Een prachtige avondgloed sluit deze koude, winderige dag af. Het is nu helemaal windstil geworden (Hvoll Guesthouse, Kirkjubæjarklaustur, Suðurland, Zuid-IJsland)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten