IJSLANDREIS 2021
23-09-2021 > 01-11-2021
Dag 19: maandag 11 oktober 2021
Traject:
Skinnastaðir > Akureyri
Via: Mývatn: Hverfjall (wandeling)-Vindbelgjarfjall (wandeling)-Laugar
Kilometer auto:
205 km
Kilometer totaal:
2.770 km
Km-teller auto:
007893
Aantal geregistreerde stappen vandaag:
17.613 (12,9 km op 03:04) - totaal: 290.194 (213,2 km op 50:37)
Weer:
Zonnig maar koud weer: 0 > 3 graden
De winter is vannacht eens komen piepen en heeft een verrassing nagelaten. Rond het guesthouse Dettifoss ligt een wit poederlaagje sneeuw en ook de omliggende bergen hebben een sneeuwkleed aangetrokken.
Ik rij via de vertrouwde weg 862 langsheen de Jökulsárgljúfur in de richting van het zuiden. Op de hoger gelegen delen ligt het wegdek er volledig besneeuwd bij, maar het lukt bij dit windstille en zonnige weer best om er over te rijden.
Ik vind aansluiting op ringweg 1 die ik in westelijke richting volg naar Mývatn, het beroemde 'muggenmeer', waar er in de zomer niet echt stekende muggen rondvliegen, maar wel een vervelend soort vliegen, die je dan in groten getale belagen. Op dit moment van het jaar is dat niet echt een probleem, want er zijn er nauwelijks meer. Natuurlijk moet je dan ook de veelheid van vogelrijkdom missen, die zich hier in de zomer ophoudt om op die veelbesproken vliegen te jagen.
Ik stop even bij de plaatselijke supermarkt en ga dan eerst eens naar de Hverfjall. Van deze explosiekrater staat in de reisgidsen het volgende geschreven:
'...Hverfjall is een 396 meter hoge tefra-explosiekrater. Het is gelegen nabij de oostelijke oever van het Myvatn-meer in Noord-IJsland. Lijkend op een zwarte askegel van gigantische proporties, kun je de steile hellingen en rond de rand van de krater oplopen voor een buitenaards en geweldig uitzicht op het omringende landschap.
De vulkaan, die deel uitmaakt van de Krafla-spleetuitbarstingen, barstte 2500 jaar geleden uit. De krater heeft een diameter van ongeveer 1 km. Als je over de steile hellingen loopt, heb je een prachtig uitzicht over het gebied rond het Myvatnmeer.
Tefra van de Hverfjall is in de hele omgeving van het Mývatnmeer te vinden. Tijdens de uitbarsting vond een aardverschuiving plaats in het zuidelijke deel van de krater, die de ronde, deels conische vorm van de berg aantastte. Toen IJsland werd gekoloniseerd, was er een uitbarsting in Svortuborgir, aan de zuidkant van Namafjalla, rond Hverfjall, die bijna werd overspoeld door de lava. Tegelijkertijd vond er een uitbarsting plaats op de hellingen boven de nabijgelegen vallei van Hlidardalur...'
Je denkt dat je hier als toerist in deze periode van het jaar helemaal alleen bent, maar niets is minder waar. De parking aan de voet van de explosiekrater staat aardig vol en op de hoge kraterrand zie je mensen lopen, als kleine poppetjes op een hoge vulkaan. Het stoort niet echt, want met zijn 1 kilometer doorsnede en de uitgestrektheid lopen de bezoekers goed verspreid. Ik beklim de kraterrand en loop hem in een uurtje helemaal rond, ondertussen genietend van het besneeuwde landschap en de vergezichten.
In de verte, aan de overzijde van het Mývatnmeer ligt de Vindbelgjarfjall. Deze berg ben ik van plan om vanmiddag te beklimmen. Ik deed dat al enkele jaren geleden, maar toen was het weer niet echt denderend. Ik hoop nu met dit mooie weer meer geluk te hebben.
De Vindbelgjarfjall is een 529 meter hoge berg in het gebied van het Mývatnmeer, waarvan de formatie dateert uit de ijstijd. Het maakt deel uit van het vulkanische systeem Krafla en is een van de meest iconische bergen van de regio. De beklimming is redelijk makkelijk, want na ongeveer één uurtje sta je reeds op de top van de berg en geniet je van een panoramisch uitzicht over Mývatn en de omgeving.
De eerste helft van het pad gaat over een redelijk vlak terrein, doorsneden door lavavelden waar hete lavastromen hier en daar ook kleine kratertjes hebben gevormd. Hierna gaat het bergopwaarts op de flanken van de Vindbergjarfjall, via een smal bergpad dat zich de berg opslingert.
Boven gekomen heb je op deze heldere en zonnige dag een geweldig uitzicht over het Mývatnmeer en alle bezienswaardigheden in de omgeving, waaronder de Hverfjallkrater die ik vanmorgen beklom, de lavaformaties van Dimmuborgir en de pseudokraters van Skútustaðir.
Na genoten te hebben van dit prachtige uitzicht daal ik de berg terug af. De zon verdwijnt ondertussen langzaam achter de horizon. Ik rijd nog een kleine honderd kilometer door naar Akureyri, met zijn goed 18.000 inwoners de tweede grootste stad in het noorden van IJsland. Dit wordt mijn uitvalbasis voor de komende twee dagen.
Sjáumst á morgun!
De sneeuw heeft op de hoger gelegen gedeelten bezit genomen van de weg. Het is evenetjes voorzichtig rijden... (weg nr. 862 tussen Ásbyrgi en ringweg 1, Jökulsárgljúfur, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)
Het ringvormige silhouet van de Hverfjall domineert het landschap rond het Mývatnmeer (Hverfjall, Mývatn, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)
Op de kraterrand van de 396 meter hoge Hverfjall (Hverfjall, Mývatn, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)
Zicht op de flanken van de Vindbelgjarfjall met het besneeuwde bergpaadje en beneden het Sandvatn, bezaaid met kleine eilandjes (Vindbelgjarfjall, Mývatn, Norðurland Eystra, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)
Vanaf de 529 meter hoge top van de Vindbelgjarfjall heb je bij dit mooie zonnige weer een prachtig uitzicht op het Mývatnmeer en de omliggende bergen en vulkanen (Vindbelgjarfjall, Mývatn, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)
Prachtige zonsondergang boven Mývatn met op de voorgrond vulkanische rotsformaties (Vindbelgjarfjall, Mývatn, Norðurland Eystra, Noordoost-IJsland)
How to make money with Bitcoin (and casino games)
BeantwoordenVerwijderenThe most common งานออนไลน์ types of cryptocurrencies like Ethereum, Litecoin, and Ripple are cryptocurrencies like Bitcoin and Litecoin. So you don't need to have an account in order to