IJSLANDREIS 2021
23-09-2021 > 01-11-2021
Dag 24: zaterdag 16 oktober 2021
Traject:
Reykjavík > Reykjavík
Via: Vógar-Grindavík-Fagradalsfjall-Krýsuvík
Kilometer auto:
155 km
Kilometer totaal:
3.724 km
Km-teller auto:
008847
Aantal geregistreerde stappen vandaag:
18.786 (13,8 km op 03:17) - totaal: 393.616 (289,2 km op 68:40)
Weer:
Droog weer en af en toe wat zon, in de namiddag over Reykjanes wat regen maar later weer droog: 3 graden
Vandaag moet één van de hoogtepunten worden van deze reis naar IJsland. Vanuit de hoofdstad ga ik de nieuwste vulkaan onder de IJslandse vulkanen gaan bezoeken: de Fagradalsfjall op het schiereiland Reykjanes. Reeds vorig jaar waren er aanwijzingen dat er iets op til was op dit schiereiland in het zuidwesten van IJsland. Toen ik in oktober juist de hoofdstad verliet, werden er aardschokken gemeten van meer dan 5 op de schaal van Richter, heel voelbaar toch.
Het duurde echter tot midden maart van dit jaar dat er effectief iets bewoog in het IJslandse vulkaanlandschap; op 19 maart 2021 rond 21.30 uur begon – even ten zuiden van de Fagradalsfjall in het aanliggende dal Geldingadalir – de vulkanische uitbarsting. Het IJslandse Meteorologische Bureau rapporteerde een spleetopening van 600 à 700 meter die lava begon uit te stoten. Hiermee was het de eerst bekende uitbarsting op het schiereiland in 800 jaar, en van deze berg na 6000 jaar. Er leek geen rechtstreeks gevaar te zijn voor omwonenden en de infrastructuur, maar men hield rekening met vervuiling door zwaveldioxide.
Op 5 april 2021 opende zich een tweetal fissuurvulkanen op de flanken van de Fagradalsfjall, ongeveer een kilometer noord-noord-oostelijk van de eruptie in Geldingadalir. De lava van deze nieuwe erupties stroomde uit in het dal Meradalir. Op 6 april opende zich eventjes voor middernacht een fissuur aan de rand van Geldingadalir tussen de eerder genoemde erupties in. In de daarop volgende week ontstonden er nog drie openingen op dezelfde lijn. Er zouden halverwege april acht kraters actief zijn. In de laatste week van april werden deze op een na inactief. Een van de openingen bleef echter actief doorgroeien en begon vanaf 1 mei met een pulserend patroon elke paar minuten lava te spuiten. Tijdens deze pulsen werd de lava 200 tot 300 meter de lucht in gespoten. Een enkele keer was de lavafontein meer dan 450 meter hoog. Opvallend aan deze uitbarsting is dat de uitstroom van lava na bijna twee maanden nog steeds bleef toenemen. Ondanks dat het aantal actieve openingen van acht naar een ging nam de lava-uitstroom van de eruptie begin mei 2021 flink toe. Van 8 mei tot 3 juni bleef de gemiddelde uitstroom van lava stabiel rond twaalf kubieke meter per seconde.
De officiële naam voor dit vulkanisch systeem is Fagradalshraun. De bevolking van Grindavík mocht tussen 29 maart en 9 april 2021 namen voorstellen. Er kwamen 339 voorstellen. Op 20 april 2021 zou de stadsraad daaruit de namen Fagrahraun en Fagradalshraun voor de eindronde. Die laatste naam werd een paar weken later definitief gekozen. Andere namen die veel worden gebruikt zijn Fagradalsfjallvulkaan en Geldingadalirvulkaan.
Tot daar een beetje informatie die ik van het net haalde. In september liep de vulkanische activiteit evenwel terug en de laatste weken is helemaal geen sprake meer van vulkanische uitbarstingen. Toch zou het jammer zijn om die nieuwe lavavelden niet eens te gaan bekijken.
In de buurt van de nieuwe vulkaan zijn verschillende parkeerplaatsen aangelegd, waarop verschillende wandelroutes aansluiten. Ik kies voor een niet al te lange tocht, want het loopt al een beetje naar de avond als ik daar langs kom. Na een halfuurtje stappen kom ik in een vallei, die volgestroomd is met verse lava. Het ruikt er sterk naar houtskool en verbrandingsgassen. Hier en daar kringelt nog rook uit de verse, zwart geblakerde lava. Mensen lopen aan de rand, maar sommigen proberen ook al eens een tochtje op het nieuw gevormde vulkanische gesteente. Vooraleer ze dat proberen, zijn er toch een paar die zeker willen zijn of het oppervlak sterk genoeg is. Getuige daarvan zijn de talrijke stenen die omstaanders bovenop de nieuw gevormde lava hebben gegooid.
Vanop de flanken van de omliggende heuvels is de lava deze vallei ingestroomd en dit is nog maar een heel klein deeltje van het volledige gebied. Jammer dat de vulkanische activiteit nu teruggelopen is, maar zelfs nu ziet het er nog steeds spectaculair is. Waartoe Moeder Aarde in staat is, daar moeten we heel wat ontzag en respect voor hebben.
Voldaan van al dat moois rijd ik in de duisternis terug naar het centrum van Reykjavík.
Sjáumst á morgun!
Zicht op de Hallgrímskirkja, het landmark van Reykjavík (Eiríksgata, Reykjavík, Höfuðborgarsvæðið Reykjavík, Hoofdstedelijke Regio Reykjavík, Zuidwest-IJsland)
Nog een vertegenwoordiger van de beweging 'Cats rule the town' (Skólavörðustígur, Reykjavík, Höfuðborgarsvæðið Reykjavík, Hoofdstedelijke Regio Reykjavík, Zuidwest-IJsland)
Gerestaureerde oude woning in één van de oude centrumwijken van Reykjavík (Bergstaðastræti, Reykjavík, Höfuðborgarsvæðið Reykjavík, Hoofdstedelijke Regio Reykjavík, Zuidwest-IJsland)
Speelse verwijzing naar de glazen gevel van het Harpa, het concertgebouw in de haven van Reykjavík (Pósthússtræti, Reykjavík, Höfuðborgarsvæðið Reykjavík, Hoofdstedelijke Regio Reykjavík, Zuidwest-IJsland)
Gespecialiseerde teams meten doorlopend de uitstoot van gevaarlijke vulkanische gassen, in het bijzonder zwaveldioxide (Fagradalsfjall, Reykjanes, Zuidwest-IJsland)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten