zondag 25 mei 2014

DAG 26: EEN GOUDEN CIRKEL IN GRIJSWAARDEN


IJSLANDREIS 2014
29-04-2014 > 27-05-2014
28-05-2014 > 29-05-2014
30-05-2014 > 13-06-2014
14-06-2014 > 25-06-2014






Dag 26: zaterdag 24 mei 2014

Traject:
Reykjavík (IS) > Hvolsvöllur (IS)
Via:
Thingvellir-Geysir-Gullfoss-Flúdir-Hella
Kilometer auto:
273 km
Kilometer totaal:
6.149 km
Km-teller auto:
006.389
Weer:
Zwaarbewolkt, ’s morgens regen, in de namiddag droog, ’s avonds opnieuw regen en zeer veel wind, 9 graden

DAG 26: EEN GOUDEN CIRKEL IN GRIJSWAARDEN  


De Hvitá, een gletsjerrivier, stort zich van de onderste trap van de Gullfosswaterval in een diepe kloof (Gullfoss, IJsland)

De wind waait om het huis, striemende regenvlagen geselen de omringende bergtoppen en het wordt stilaan donker. Neen, dit is geen aanzet tot een thrillerverhaal, maar het is spijtig genoeg de realiteit waarin we momenteel vertoeven.

Vanmorgen in ons appartementje in het centrum van Reykjavík waren we nochtans wakker geworden met een vriendelijk zonnetje, die weliswaar heel wat dreigende wolken naast zich moest dulden. Het bleef evenwel droog, en dat is in IJsland al heel wat.

Vandaag stond ‘De Gouden Cirkel’ op het programma, geen echte gouden cirkel natuurlijk, maar in IJsland is dit de aaneenschakeling van drie bezienswaardigheden in de buurt van de hoofdstad: Thingvellir, Geysir en Gullfoss. Deze drie ‘must-sees’ die met een beetje inlevingsvermogen in een cirkel tegenover elkaar liggen moet je als toerist in IJsland zeker hebben gezien en kan je in één dag allemaal bezoeken. Onnodig te zeggen dat we vandaag heel wat volk tegen het lijf liepen, maar ondanks het feit dat je hier naar IJslandse normen van massatoerisme kan spreken, is het nog steeds de moeite waard om de grote drie te gaan bekijken.  

We verlieten Reykjavík via Mosfellsbaer, één van de ‘satellietsteden’ van de hoofdstad, en reden al direct de laaghangende bewolking in. Niet lang daarna kwamen we in een hoogvlakte waar de wind en de regen pas goed op dreef kwamen. Na een halfuurtje rijden kwamen we aan bij Thingvellir, een geologisch belangrijke plaats en voor de IJslanders een belangrijke symbolische plek. We werden getrakteerd op een sterke wind en striemende regenvlagen.

Snel vluchtten we het informatiecentrum binnen en verdiepten ons in de geheimen van Thingvellir. Zo leerden we dat de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische continentale platen hier uiteendrijven met een geologisch gezien duizelingwekkende snelheid  van 3 millimeter per jaar, wat resulteert in een 40 meter verzakking van ongeveer 40 kilometer lang en 6 kilometer breedte. Aan dit tempo zal er binnen 10.000 jaar 70 meter terrein zijn bijgekomen. Leuk detail als je hier juist een stukje bouwgrond liggen hebt.

Thingvellir is evenwel niet enkel op geologisch vlak belangrijk. Op deze plek kwam sinds 930 al het Althingi, het IJslandse Parlement samen. IJsland is daarmee één van de oudste democratieën in Europa en de wereld. Ook bij de uitroeping van de IJslandse onafhankelijkheid op 17 juni 1944, straks dus 70 jaar geleden, speelde deze plek een belangrijke symbolische rol.

Na Thingvellir reden we door naar de tweede attractie van de Cirkel: Geysir.  Hier aangekomen, was het opgehouden met regenen en de wind deed het ook wat kalmer aan. Hier ligt een geothermisch gebied in de Haukadalurvallei met een aantal geisers en heetwaterbronnen. De bekendste is de ‘Geysir’, die zijn naam gaf aan alle andere geisers in de wereld. Hij is evenwel niet meer actief en het water spuiten wordt nu overgenomen door zijn iets kleinere broer, de ‘Strokkur’, die op regelmatige tussenpozen van ongeveer 8 à 10 minuten een hete waterstraal omhoog spuit.

De laatste bezienswaardigheid van de grote drie ligt nauwelijks 10 kilometer verder, in de gletsjerrivier de Hvíta. De rivier stort zich via twee haaks op elkaar staande  trappen uit basalt in een diepe kloof en vormt hier de Gullfosswaterval. Het met groot geweld neerstortende water veroorzaakt een opstuivende waternevel, die prachtige regenbogen veroorzaakt, als de zon tenminste schijnt. Aan dit fenomeen dankt de waterval trouwens zijn naam: Gullfoss of ‘Gouden Waterval’. Onnodig te zeggen dat we dit fenomeen deze keer hebben moeten missen. De zon was immers de grote afwezige.     
      
Hierna reden we verder in de richting van de zuidkust. Hoe dichter we die naderden, hoe slechter het weer werd. Er stond een strakke wind en de regenvlagen staken weer de kop op. Het was moeilijk om je stuur vast te houden. Na ongeveer 100 kilometer voorzichtig rijden kwamen we aan in Hotel Edinborg, waar we zouden overnachten.  

Het begint hier rond het huis serieus donker te worden. Hopelijk maakt morgen de sombere, grijze lucht plaats voor een blauwere versie, maar de weersvoorspellingen geven ons weinig hoop. Ik hoop stellig dat de weergoden ons gunstig zijn gezind, want morgen trekken we naar het zuidelijkste punt van onze reis. Een beetje zon aan de zuidelijke IJslandse costa zou wel deugddoen. We zien het morgen wel.   

Slaapwel.  

Groetjes van Ginette, Etienne en Sven.


De toren van de Hallgrímskirkja torent boven de dakenzee van Reykjavík uit
(Reykjavík, IJsland)
Geysir, de geiser der geisers, is niet meer zo actief
(Geysir, IJsland)
Alweer een versteende trol?
(omgeving Skógar, IJsland)
Zicht op de baai van Reykjavík tussen de hoogbouw door
(Reykjavík, IJsland)
Detail van de twee haaks op elkaar staande trappen van de Gullfoss
(Gullfoss, IJsland)
De Almannagjákloof van Thingvellir, voor IJslanders een belangrijke plek
(Thingvellir, IJsland)

 
Aan de Gullfoss ben je –jammer genoeg- nooit alleen
(Gullfoss, IJsland)
Hier zit beweging in de grond: zo’n 3 mm per jaar! 
(Thingvellir, IJsland)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten