woensdag 12 juni 2013

DAG 2: HOOGZOMER IN DENEMARKEN


Føroyar
ÍSLAND 2013
29-05-2013 >
07-07-2013


Dag 2: donderdag 30 mei 2013

Traject:
Flensburg (D) > Silkeborg (DK)
Via:
Kolding
Kilometer auto:
190 km
Kilometer totaal:
975 km
Km-teller auto:
149.754
Weer:
Zonnig weer, 22 graden


DAG 2: HOOGZOMER IN DENEMARKEN!



Vanmorgen kwam, ondanks de gesloten gordijnen, de opkomende meizon  ons hotelkamer binnenschijnen en maakte ze ons vriendelijk doch dringend duidelijk dat we niet langer mochten talmen om van de lente te genieten, lente die we tot nu toe moesten ontberen. O ja, wat een contradictie met de kanjer van een verkoudheid die ik één van de laatste dagen in Belgenland had opgelopen: droge lippen, verstopte neus en kriebelhoest: allemaal ingrediënten die in fel contrast staan met de lenterige toestanden daarbuiten. Een deugddoende douche en een goed ontbijt later stonden we rond 9 uur vertrekkensklaar om de Duits-Deense grens over te steken. Waar in Flensburg hier en daar de blauwe hemel nog wat ontsierd werd door wat wolken werd de hemel steeds wolkenlozer naarmate we naar het noorden reden.

In Kolding hielden we onze eerste stop. Deze stad ligt in de schaduw van een machtige koningsvesting, het Koldinghus. In 1808 brandde de 13-de eeuwse trots van de Deense koningen echter af. Het verviel in ruïne en pas in de jaren ’50 van de 20-ste eeuw begonnen de restauratiewerken. Het ging echter om een gedurfde restauratie, waarbij niet alleen de oude muren in hun volle glorie werden hersteld, maar waarbij ook moderne elementen werden toegevoegd onder de vorm van sobere reusachtige houten zuilen die het dakgebinte van een kasteelvleugel ondersteunen.

Ondertussen waren de kleine straatjes van Kolding volgelopen met terrasjesmensen en leek het wel hoogzomer in het noorden. Wij reden verder naar het zuidoosten van de stad waar we de botanische tuin (Geografisk Have) van Kolding bezochten. Deze prachtige landschapstuin werd in 1927 aangelegd en is prachtig onderhouden.

We zetten onze tocht verder naar het noorden en reden naar Silkeborg, een relatief jonge stad in het centrum van Jutland (dat het Deense schiereiland omvat dat aan Duitsland vast hangt). De stad werd opgebouwd rond een in 1845 opgerichte papierfabriek. Hier bezochten we het Silkeborg Museum, een museum waarvan er veel in een dozijn bestaan, ware het niet dat dit museum in zijn collectie iets unieks kan tonen: de man van Tollund. Deze man leefde 2.300 jaar geleden. Zijn lichaam werd in 1950 goed geconserveerd gevonden in een veen 10 kilometer ten westen van Silkeborg. Het lijkt erop dat hij in zijn glazen kooi vredig ligt te slapen, maar in feite werd hij toendertijd geofferd aan de goden, getuige de gevlochten leren koord die bij de opgraving rond zijn nek werd aangetroffen. In het veen werd hij zodanig goed geconserveerd, dat men zelfs kon afleiden wat de man de dag van zijn dood nog allemaal had gegeten. 

We besloten om in dit kleine stadje te blijven overnachten en trokken na ons museumbezoek naar de plaatselijke jeugdherberg, die mooi was gelegen aan de oevers van de Remstrup A, de rivier die Silkeborg omspoelt. Hoewel we zwaar in onze buidel moesten tasten (zo’n 720 Deense kronen of omgerekend circa 90 euro) om een tweepersoonskamer zonder beddengoed maar met ontbijt te bekostigen waren we best tevreden van onze slaapplaats. Kurt ging zelf op rooftocht en kwam met clandestien verkregen beddengoed en handdoeken terug. Dit had hij toch al kunnen uitsparen.

We wandelden nog wat rond in de zinderende warme straatjes van Silkeborg en aten ons avondeten op het centrumplein. Terug in de jeugdherberg speelden we nog wat partijtjes Carcassonne en gingen daarna onder zeil, dromend van morgen alweer een zonnige dag.

Groetjes van Kurt en Sven   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten